Прокурори, съдии, следователи и служители излизат на мащабни протести в цялата страна във връзка с одобрените на първо четене в Правната комисия на Народното събрание от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и БСП промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие, пише legalworld.bg

По примера на колегите си от Полша, които в началото на 2020 г. организираха във Варшава Марш за защита на справедливостта заради приети от полския парламент стъпки за „съдебна реформа“, с която на практика се целеше погазването на независимостта на съдебната система. Тогава в протеста на магистратите се включиха техни колеги от цяла Европа, в знак на съпричастност.

Сега в 11:00 ч. пред Съдебната палата в София и българските магистрати ще се съберат на протест в опит да опазят своята независимост.
В същия час пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен също ще се проведат мълчаливи бдения.

„С него прокурорите, магистратите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, всички Окръжни и Районни прокуратури в района ще изразят своето несъгласие с прибързаните и необмислени опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс“, пишат от обвинението.

Във Велико Търново и Ловеч също има планувани протести, в който участие са заявили и колегите на прокурорите и следователите от съда. Магистрати ще изразят недоволството си и в пловдивския съдебен район и в Плевен.

"Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите.

Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество. Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост", пишат прокурори и следователи от апелативния район на София.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!