Румен Радев направи грешка с думите си за "активно мероприятие". На президента му липсват съветници. Около него няма хора, които да го подготвят, научат и обяснят картинката. Затова прави често грешки. Това каза подполковникът от ДС Илия Илиев в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.
 

Човекът в епидемия е едновременно жертва, защото може да се разболее и враг, защото може да ни зарази.  Пандемията има катастрофичен ефект върху част от хората и оттам идва отрицанието, анализира ситуацията с коронавируса у нас Илиев. 
 
Според него маските предизвикаха рязко нарастване на психопатологичната симптоматика в обществото.

Много хора го възприемат като божие наказание, а други като биологично оръжие.

"Маската скрива по-голяма част от лицето и ни пречи да разбираме намерението на отсрещния. Чисто психологическо това е важно за индивида.

Най-естественото поведение е човек да се покаже и докаже на другите."  Горенето на маски също е желание за изява.  
 
По отношението на спазването на правилата, когато българите са в чужбина подполковникът от ДС каза, че е заради страха от глоба. Тук няма такива страхове. 
 
За протестите у нас той каза, че целта е била да се имитират събития в Европа по повод мерките срещу коронавируса.

Там също се прави с натиск върху полицията.

Те имаха за цел да задействат останалата част, които са недоволни въобще. Има малка група, която се опитва да организира всичко това, но и тази група е разединена. "Определени приватизатори организират протестите, защото прокуратурата ги разследва за сделки."