Подсъдими по най-различни дела са най-честите посетители на лекарските кабинети в желанието си да получат медицинско, което да ги спаси временно от лапите на Темида. Когато пък те се оправят, предават щафетата и вирусите на адвокатите си, което връзва ръцете на съд и прокуратура.
Гръдна жаба (стенокардия), кучешки зъб, хемороиди, дискова херния, епилепсия, педофилство и какво ли още не е изписано на медицинските, които запълват съдебните папки на арбитрите. В модата на заболявания по време на съдебен процес новатори са Братята Маргини - Красимир и Николай Маринов, Вальо Топлото, Митьо Очите, прокурора Веселин Тошев и кой ли още не. След като ВИП-болните дадоха пример, това е вече основен и традиционен номер за протакане на процес и чакане на изтичане на давностния срок. Съдиите вече вместо да четат кодекси, започнаха да се запасяват с медицинска литература. Съдебно-медицинската експертиза се превърна в основно свидетелско показание, а болестите, които се представят, стават все по-тежки и нелечими.

Маргините
От всички "закъсали", за здравето си най-много мисли Николай Маринов, който след епилепсия, следвайки девиза "Спортът е здраве", бе засечен от Агенция БЛИЦ да рита футбол в селски отбор. Големия Маргин все още не е нахлузил бутоните, но той може да се похвали с рекорден брой заболявания по време на съдебния процес. Хемороиди, проблеми на долните крайници, дискова херния, синузит, прищипване на нервните окончания, депресия, виене на свят, колики, хипертонична криза, циклофрения, исхемична болест, натравяния, бъбречна криза, спонтанни болки, безсъние, нарушени сексуални функции и невъзможност да се сдържа при уриниране изтормозиха Красимир Маринов - Големия Маргин. Той бе принуден да влезе в съда с инвалидна количка и патерици.

Последователи
Точно Маргините оздравяха и се разболяха други подсъдими по това дело. Бисер Георгиев го заболяха бъбреците, Веселин Тошев пък според белите престилки от стрес в ареста претърпя операция от язва. Стефан Рангелов оцеля по чудо от високо кръвно, като лекарите му боцкали специални скъпи инжекции, за да му спасят живота. Все пак делото бе спряно не заради друго, а заради жаба. Гръдната жаба на Иво Карагеоргиев прекъсна делото, след като тройна експертиза доказа заболяването.

При лекарите
Посетители в лекарски заведения бяха и Георги Георгиев - Пурата, като и Радослав Живков - Джими, които сгафиха в митнически скандал. Още в ареста Пурата го хвана тежък плеврит, като лекарите заключиха, че решетките са вредни. Янко Ваташки - Лудия си сряза крак, което му пречеше да посещава делата срещу него за отвличането на йорданеца Мохамед Атти. Преди това подсъдимият го мъчеше диабетна кома, след като направи гладна стачка в знак на протест срещу несправедливия според него процес. Боян Петракиев - Барона го мъчеше исхемична болест. Единствено за изпълнителя на "Доко Доко" и "Мъни Мъни" Кондьо нямаше милост, като ромският славей бе набутан зад решетките за 3 години въпреки сърдечните му болки.

Припадъци и нямост
Валентин Димитров - Топлото онемя в залата, още преди да е получил присъда. Кучешки зъб така напъна екс шефа на Топлофикация, че той бе принуден да кореспондира със съдия и прокурор чрез бележки. Топлото изяде и пердах на всичко отгоре зад решетките от друг затворник, който вероятно не е бил доволен от високите сметки за парно преди време. Димитров страдаше и от епилепсия, която получил зад решетките. Истински класик в жанра си остава Димитър Желязков - Очите. След специално обучение от своя адвокат соченият за наркобос подсъдим се стовари в съдебната зала. Лекарска експертиза определи, че е от задух, но тя беше опровергана по-късно. Пред Темида припадна и бившият зам. шеф на ГДБОП Иван Иванов. Примерът му последва и Пенка Ценова, която припадаше, като се оглеждаше да не се нацепи в някой ръб на съдебна пейка или скамейка. След всичките тези издънки, от Министерство на правосъдието трябва да се замислят дали да не открият спешен медицински кабинет в Съдебната палата.
И педофилията като болест се яви пред Темида, представяна от независимия депутат Владо Кузов. Той се превърна в първия осъден за подобна проява депутат. Въпреки че някои свидетели се отметнаха от показанията си срещу него, "депутатът с баничките" получи 3-годишна ефективна присъда.
Милан Николов, БЛИЦ