Последните няколко следизборни дни се виждах с премиера. Броят и нивото на хората, които му се обадиха и да му честитят победата и да заявят среща, не се различава спрямо предишни години. Това заяви Георги Харизанов в ефира на "Неделята на Нова" по Нова тв. 

Харизанов отказа да разкрие дали Слави Трифонов се е чул с премиера, но повтори, че доста хора са се обадили на Борисов и са поискали срещи. 

Според социолога Андрей Райчев, Слави не се е обадил на Борисов. "Борисов не е умряло куче. ГЕРБ има една четвърт, дори и част от вота да е бил корпоративен. Над 700 000 искат желязно Борисов за премиер. Една трета харесва Борисов, две трети не го харесват, но тези две трети не го харесват, но те са на различни места и не могат да излъчат нещо срещу него", обясни още Райчев. 

"Не е време за злорадство, осмиване, не е време за натриване на носа. Затова, че някой не може нещо да предложи. В момента се намираме в следната ситуация: Г-н Райчев, искате ли да сформираме национален отбор по футбол за да бием всички, ако искате, станете старши треньор, намерете играчи, а аз ще ви подкрепям.

Ако не искате, значи вие сте с футболната мафия", каза на свой ред Харизанов, коментирайки патовата ситуация в която са се озовали двата лагера - ГЕРБ и антигерб. 

Тепърва ще чакаме да видим политика от Слави Трифонов. Ние го знаем засега само като шоумен, добави Харизанов. 

По думите на Райчев, Слави иска да влезе в политиката и това му е много важно. "Той е третия цар, имаше един цар, втория е Борисов и Трифонов е третият.

Пак надежда, който ще дойде и ще оправи, защото е морален. Тази поза предполага или фантазми в бъдеше или цялата власт. Като си цар, няма трето - или си, или не си цар. Преценете, че Трифонов прави правителство, ако събере протестърските партии - 92  депутата.

Представете си каква е разправия, ако те започнат да дебатират, но след като се разберат, той да ходи при още едни, за да получава потвърждение - как се управлява така?", коментира социлогът.

Всички му казват давай давай, но не ми се вярва той да иска да управлява по този начин, смята Райчев. 

"Представете си той да каже нови избори. Това е лошо. Натам върви. Той няма да избира между хубаво и лошо. Той има да избира между лошо и лошо. По-вероятния вариант е да каже "не", нямам условия да управлявам. 

Ако Трифонов върне мандата, президентът ще трябва да връчи мандата на трета партия, но той няма избор. Ако го даде на Нинова, тя ще стои пред още по-лош вариант. Ще трябва да отиде на нови избори след най-голямото поражение за БСП, отива на избори, на които може да стане 4-та. 

От друга страна, ако мандатът отиде при "Изправи се! Мутри вън", пак 240 гласа, същата ситуация при Трифонов, но още по-зле", продължи Райчев.

Според Харизанов, не е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. "Подкрепянето е бягането от отговорност и намазване на ските. Всеки ден трябва да се подмазвате на подкрепилия, за да има кворум. На тези номера би се вързал само много глупав човек, нито Борисов, нито Слави са такива", каза още той. 

Харизанов категорично се противопостави на мераците, демонстрирани от Манолова, "да се изчегъртат" от политиката един Георги Ганев или Даниел Митов. Те имат обществено одобрение, както и на международната общност.

"Изобщо не мога да отговоря на въпроса , дали ГЕРБ и БСП, дали ще увеличат или намалят гласовете си. Слави ще увеличи, но може да не е достатъчно, за да вземе цялата власт. Демократите ще увеличат гласовете си", каза Райчев, коментирайки резултатите при едни скорошни предсрочни избори.