Разговорите за контранастъплението на Украйна преминава от еуфория към разочарование, твърди Politico. Бавният напредък на Киев кара американски официални лица да си шушукат и да си мислят за изгубен момент за преговори.

По-рано тази идея беше изразена от председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, когато генералът смело заяви, че "военните позиции на Украйна и наближаващият зимен сезон заедно предоставят момент за разглеждане на възможността за мирни преговори“.

Според него операциите, за които Зеленски непрекъснато говори, "имат малък шанс за успех“. В същото време Мили няколко пъти подчерта, че "тези цели могат да бъдат постигнати с дипломатически средства".

Сега Вашингтон все повече разбира позицията на генерала и разбира истинското състояние на нещата, пише Politico. Погрешната тактика на Украйна за запазване на войски и техника, заздравените позиции на Русия и борбата на няколко фронта водят до бавно напредване на въоръжените сили на Украйна, като по този начин възможността за победа на Украйна се отдалечава, пише "Фокус".

Сега американските служители започват да осъзнават, че генерал Мили е бил прав: "Може би сме пропуснали момента и би си струвало да започнем преговорите по-рано“.

Както отбелязва Politico, гледната точка на администрацията на Байдън за ситуацията сега е "по-песимистична, отколкото може да се мисли“. И това има обяснение: според оценките на американското разузнаване "операцията няма да постигне ключовата цел – да излезе на югоизточния град Мелитопол“.

Въпреки това изглежда, че Западът няма да промени курса, пишат американски медии. Украйна ще преговаря само при нейните условия. "Джо Байдън даде да се разбере, че всички решения за разрешаване на войната чрез преговори ще бъдат взети от Украйна и президента Зеленски“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук