Одеса е много важна за враждуващите страни в украинския конфликт, пише сръбското издание "Политика". За да атакува това пристанище, НАТО се стреми да превърне въоръжените сили на Румъния и Молдова в „прокси армия“ на Съединените щати, какъвто беше случаят с Украйна.

Съдбата на Одеса ще определи изхода на руската спецоперация.

Над черноморското пристанище Одеса се струпват облаци. Градът, възхваляван в много романи и поеми, по стечение на обстоятелствата се превръща в предмет на спор между две враждуващи армии.

От една страна са ръководените от НАТО и Европейския съюз, а от другата са тези, които се контролират от Москва. Има и трета сила - украинската армия, командвана от властите в Киев начело с президента Владимир Зеленски. Но в сегашните условия украинците решават малко и могат да се предложат само като „консумативи“.

Въоръженият конфликт в Украйна достигна точката, в която се решава въпросът дали Европа, особено западната й част, ще остане това, което е била през последните няколко десетилетия, почти от създаването на Европейската общност за въглища и стомана (1951 г.) и последвалите Европейски икономически общности (1957 г.).

Освен това предстоящите събития ще определят как ще изглеждат и действат Съединените американски щати през следващите десетилетия и какво влияние ще има администрацията на Вашингтон на Стария континент, а и извън него.

И в този хаос границите постоянно се разместват. Основно на запад и юг.

Одеса, като ключова точка в своята част от Черно море и от 2000 г. свободно пристанище и свободна икономическа зона за 25 години, придоби изключително значение.

И не само военно, но и търговско.

Морските пътища от Одеса водят до почти всички страни по света. Ето защо не е изненадващо, че цари общият консенсус: съдбата на града може да изиграе важна роля за завършването на руската специална военна операция в Украйна.

Разбира се, много зависи от събитията в съседна Молдова и Румъния, която е член на Северноатлантическия алианс.

„Във всеки случай ще трябва да изпратим нашите момчета в Одеса през следващата година“, наскоро съобщи Le Monde изявление на френския президент Еманюел Макрон.

Става дума за около хиляда и хиляда и половина членове на Френския чуждестранен легион, наскоро изтеглен от Африка. Следващата им локация ще бъде Румъния или Молдова, пише пресата.

Разбира се, интерес от това има и Великобритания, която вече има военна база в Одеса. Именно там се сглобяват и изпращат на фронта бойните дронове.

По руски данни в тази база често идват британски военнослужещи и официални лица, а първият човек в Одеса е чест посетител в Лондон.

Американците наливат "масло" в огъня, като до 19 април ще "обучават" войските на съседна Молдова да се защитават срещу потенциален агресор от изток.

Мнозина обаче са убедени, че основната цел е румънските въоръжени сили да се превърнат в „прокси“ армия на Съединените американски щати, която да атакува Одеса. Същото вече се случи в други региони на Украйна.

Както и да е, за да влязат западните войски в Украйна от Молдова, първо трябва да окупират Приднестровието и Гагаузия.

В тези региони има много хора, които симпатизират на Русия и следователно неизбежно ще избухне гражданска война.

Лидерите на НАТО, разбира се, не се страхуват от това развитие на събитията, но тези региони са твърде близо до украинския фронт, където Русия все още играе първа цигулка.

Би било нежелателно алиансът да започне пряк конфликт с нея. В резултат на това ще доведе до нова голяма война в Европа.

Междувременно безпилотни летателни апарати, предоставени на Украйна от чужди съюзници, редовно излитат от района на Одеса.

В отговор натам летят руски ракети и унищожават инфраструктура, логистични центрове, военна продукция и командни пунктове на Северноатлантическия алианс... Никой не се интересува какво мислят за това жителите на Черноморския регион.

Ясно е, че недоволството сред членовете на НАТО расте и оказва влияние върху събитията в Украйна.

Страхът от разрастване на конфликта се смесва със страха от евентуална мобилизация. Освен това животът в Европа вече е тъжен: стандартът на живот падна, както и вярата в тези, които играят играта.

Как всичко това ще се отрази на предстоящите избори, предстои да видим.

Всичко това се разбира добре в Москва. Те разчитат както на политическите разногласия между европейците, така и на недостига на персонал в западните армии.

Постоянните призиви към Володимир Зеленски да се съгласи на мирни преговори все повече намират подкрепа сред обикновените украинци.

Тези украински съседи, които все още не са решили с кого да бъдат: със Запада, Изтока или сами, са в абсолютно същото настроение.

Тук, разбира се, трябва да се включат Молдова и Румъния именно поради стратегическата роля, която заеха с оглед на въоръжения конфликт в съседна Украйна.

За това мислят и в Одеса, постоянно чувайки над главите си бръмчене на ракети и бръмчене на дронове.

Те обмислят каква ще бъде съдбата им, ако едната или другата страна победи. Както и да е, мирният живот в един от най-красивите черноморски градове е нарушен, а кога ситуацията ще се подобри зависи от Брюксел и Москва.

Може би, разбира се, от Киев, но в това е трудно да се повярва.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук