Правителство с първи мандат ако има подкрепа от „Има такъв народ“ (ИТН), тя няма да бъде партийна подкрепа. Може да бъде някаква аморфна подкрепа от депутати от различни парламентарни групи. Това е сценарият, който вероятно се търси. Това заяви пред Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова във връзка с хипотезата, че партията на Слави Трифонов може да подкрепи съставяне на правителство на ГЕРБ.

„Има и практиката на партии, които са принципно опозиция, обаче съдействат за осъществяването на правителствена политика“, обясни тя и каза, че Дания така се прави.

„Този ход на ИТН да гласуват за председател на парламента като декларират, че няма като партия да подкрепят правителство с първия мандат, според мен е печеливш за тях. Това е точно псевдоопозиционен ход“, обясни Коларова.

„Това е възможно. Още повече, че ГЕРБ са го правили. Дали ще го правят пак не е ясно“, добави тя.

„Борисов по-скоро се надява не толкова на ПП, а на нещо ново, което може да се появи. Нещо от редиците на ПП, десен вот, „Синя България“ или нещо подобно. ПП продължава своята предизборна кампания, пакетирайки ГЕРБ с ДПС. Това е един вид предизвестена смърт – ние умряхме, но умирайки, ще предизвикаме същото при ГЕРБ. Това е тяхното поведение в момента“, обясни политологът.

„При следващите избори какво ще се появи, никой не знае. Както при тези ние не знаехме дали ще има този видим отлив на избиратели или те ще се мобилизират нещо ново да формират. Според мен Борисов е заложил на някакъв вид бързи избори. На него му трябват бързи избори. Вариантът президентът бързо да се откаже от мандата си и да оглави някаква партия, е много по-малко вероятен“, смята тя.

„ИТН продължават да работят за президента. От момента на появяването си до ден-днешен те биха подкрепили президента да представлява България в НАТО, макар че за всички е ясно, че позицията му за стратегическите цели и приоритети на НАТО коренно се различава от мнозинството и на него гледат като на нежелан партньор. Те ще играят за президента“, прогнозира Коларова.

По думите ѝ, големият недостатък на ИТН е бурното им желание да формират правителство и да номинират министър-председател.