„Председателите на партии се държат като племенни вождове на африкански племена и всеки настоява, че трябва да стане на неговото. И ГЕРБ, и ИТН имат своя истина, искат тя да бъде наложена, всяко мнение се посреща радикално. В такава ситуация е естествено, че хората са поляризирани към всичко, независимо дали е нещо ново, или е нещо старо“.


Това каза пред БНР политологът Димитър Аврамов.

Аврамов допълни:

„Важно за нас като общество е да не попадаме като заложници в корпоративните войни на този или онзи политически олигарх и на неговите партии.

Важно е, че каквото и да се случи – дали има някъде акция, накрая българските държавни институции се свиват и продължават да обслужват интересите на олигарси и на частни интереси.

Важно е през тези избори да се произведе състояние, в което да се намират разумни компромиси в полза на хората, да бъдат направени стъпки, така че България да не прилича на гето на Европейския съюз“.

По думите на политолога е време избирателите да гледат рационално и след изборите цялото общество да осъществи огромен натиск над партиите в парламента да разговарят конкретно за политики и проблеми, а не за разпределяне на постове и кой какъв ресор от държавния бюджет да яхне и да започне да го точи“.

Говоренето в „аз“ форма трябва да приключи, категоричен е Аврамов и подчерта, че успешният модел на развитие е винаги по средата.