Референдум за промяна на формата на държавно управление на България по Конституция не може да има. Това мнение изрази пред Нова нюз политологът Христо Панчугов.

„Дори и в най-доброто подреждане на звездите, идеята на Слави Трифонов е невъзможна. Очевидно издава тежка липса на въображение”, заяви Панчугов.

„Проблемът на популистите в световен план е, че трябва непременно да изпъкват. Тоест – да произвеждат радикални идеи, които да водят до внезапно спасение.

Явно единствената такава радикална идея, останала в българската политика, е да сменим формата на управление. Тя показва и изчерпването на ИТН. Те предлагат невъзможно за осъществяване нещо. От друга страна – очевидно всички теми, по които можеха да говорят, са се изчерпали. Това е вик на отчаяние и безпомощност и ще се провали с гръм и трясък”, смята политологът. 

Според него има и друг въпрос - президентската република не е подходящ за България.

„Една-единствена президентска република функционира нормално и това е САЩ. Всички останали с президентска форма на управление, с изключение на Франция, са всъщност откровени диктатури”, коментира Панчугов.

Според него Слави Трифонов трябва да отговори на въпроса дали харесва настоящия курс на служебното правителство по темата с газа и дали би се подписал под следващия президент, който изберем.

Според Панчугов ИТН са много под чертата от 4% за влизане в следващия парламент. „Те бяха тежко дискредитирани от Трифонов и представителите им в предишния парламент. Също така не осъществиха нито едно от радикалните си предложения до този момент”, смята Панчугов.

Политологът очаква след изборите да имаме един „доста нестабилен кабинет и несигурно мнозинство.

„Това ще катализира политика в стил Италия в близкото ни минало – поредица от избори, неспособни да произведат стабилно управление”, смята Панчугов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук