Ръководството на БСП жлъчно напада Радев, защото сами не могат да понесат резултатите си - 10%. Това е срамен резултат. Президентът да бъде враг на БСП не е стратегически позиционирано. Българската армия е неспособна да охранява въздушното ни пространство.

Това, че българският президент има различна гледна точка за събитията по света, не означава, че е анти НАТО. Означава, че първо България ни е мила. Това коментира политологът Слави Василев за „Твоят ден” по NOVA NEWS.

И допълни, че подсигуряването на газа минава през връщане към "Газпром".

"Дори да пуснем интерконекторът, постоянно ще трябва да договаряме слотове с Турция и Гърция, което прави дългосрочният договор невъзможен. Той трябва да има входна точка в държавата", разкри Василев.

Политологът Цветанка Андреева смята, че Радев е направил много жестове към БСП, включително и даването на третия мандат. "България е с възможно най-защитеното небе - това на НАТО - най-силният отбранителен съюз в света.

Антинатовската реторика се възпроизвежда от служебната власт, проблемът е несигурността. Редицивира от инициативата "Три морета". Той иска да постави България в друга орбита на влияние", посочи тя.

Според нея руският газ се използва за икономически натиск. "Газпром" не трябва има повече монопол. Властта не постигна дългосрочна диверсификация. Има политически и обществен консенсус по позицията, че когато не сме зависими от "Газпром", ще има стабилност", подчерта Андреева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук