Според политолога Димитър Аврамов има два варианта за изход от политическата ситуация.

"Ако политическите сили в този парламент намалят конфронтацията и сложат на масата политически цели, а не лични нехаресвания и предразсъдъци, нов кабинет е възможен. Ако това не стане, както изглежда, отиваме на предсрочни избори".

Той определи като нова ситуация това, че през последната година президентът е изглеждал като фактор на стабилност, докато сега "изглежда като човек, който привнася изнервеност в политическата система и в институционалното общуване, което не е добре и се надявам той да го осъзнае и да спре".

Аврамов подчерта пред БНР, че Радев има важна работа на срещата на НАТО в Мадрид и не е било нужно да бърза с консултациите с парламентарните формации, защото е можело да ги направи и след тази среща.

"Разговорът за евро-атлантическо мнозинство в парламента идва да ни каже колко много сме се отдалечили от правилната посока или се опитваме да се отдалечим", коментира политологът и уточни, че това би означавало ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да седнат конструктивно и да обсъждат политика, а сега те се обиждат на "мафия".