"За пръв път, откакто е в сила Българската конституция и се провежда тази процедура, две парламентарни групи не отиват на консултации при президента. ... Не става дума за война, а за процедура, която винаги се е осъществявала по този начин ".

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава.

Той определи като несериозен аргумента, с който "Продължаваме промяната" и БСП не са отишли на консултациите при президента, защото и другите парламентарни групи са имали участие в бюджетната комисия в парламента, но са отишли в президентството.

По думите му ПП и БСП губят от "тези агресивни и дори оскърбителни нападки към президента", тъй като голяма част от избирателите им са гласували за тях, защото са били партньори с Румен Радев.

Петков с неочакван удар срещу Радев! Никой политик не е дръзвал подобно нещо

"Продължаваме промяната" ги нямаше на протестите през лятото на 2020 г. , подчерта проф. Маринов и попита:

"Къде щяха да са сега ПП, ако президентът Радев не им беше дал това доверие на Кирил Петков и Асен Василев да бъдат служебни министри".

Той изтъкна, че Румен Радев много пъти е казвал, че не иска повече власт.

Председателят на Стратегическия съвет при президента не изключи възможността за сформиране на някакво правителство с мандат на ПП в този парламент, като подчерта, че се съмнява, че това ще бъде устойчиво и работещо управление:

"В този парламент не е възможно сформиране на политическо мнозинство. ... Програмното правителство беше една възможност преди, но сега, при тази изостреност на отношенията, не виждам как ще стане, а и повечето партии заявяват, че са за избори".

Според него предсрочните избори са най-малко лошият вариант за изход от политическата ситуация в момента, добър вариант няма.