Въпреки нестихващите протести в София и вътрешността на страната, изгледът е, че до служебно правителство едва ли ще се стигне, а по-скоро страната ни се е насочила към редовните избори през идната пролет. Това мнение изрази пред Канал 3 политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Смятам, че вариантът за служебно правителство е по-малко вероятният. По-скоро действията на Борисов говорят за отиване на редовни избори“, каза Ганев, като отчита за огромна политическа грешка, ако премиерът остави властта в ръцете на основния си политически опонент в лицето на президента Румен Радев.

„Евентуален служебен кабинет може да потърси реваншизъм и да тръгне на война срещу бившото правителство, по-грубо казано“, каза още политологът.

Публикуваните аудиозаписи на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които той се опитва да се прояви като инициатор на протестите, не кореспондират особено с истината, защото масата от хора на улицата недвусмислено показа, че иска да се разграничи от подобни фигури, като демонстрира нетърпимост към провокаторите, която се появиха в началото на протестите.

Димитър Ганев се усъмни, че дори човек с възможностите на Божков би могъл да си позволи да дирижира действията на толкова голяма маса от хора.

„Няма никакво съмнение, че акциите на г-н Иванов в парк „Росенец“ бяха успешен политически инструмент. Това няма как да не мобилизира „Демократична България“. Но нямам предвид партията да стане първа или втора политическа сила.

Осигурено е просто влизане в следващия парламент“, каза още Ганев по адрес на единствената легитимна политическа фигура, която левитира около централните фигури на протестите в София.