"Кандидатурата се обявява в последния момент. Невинаги тази практика на ГЕРБ е била много успешна. Пропуска се предварителната фаза в кампанията, в която гражданското общество може да каже своето мнение. ГЕРБ това искаше да избегне.

Кандидатурата се сервира буквално в последния момент. С тази кандидатура се скъси максимално времето, в което може да бъде извършван дебат."

Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет. Според него кандидатурата на Антон Хекимян увеличава шансовете на другите кандидати.

Част от традиционните гласоподаватели на ГЕРБ могат да се преориентират. ГЕРБ върви към вариант да загуби София, смята проф. Галунов.

Освен София, са проблем и други градове, в които ГЕРБ има традиционно силни позиции. Тази тактика на ГЕРБ е рискова, отчита политологът.

"С този избор силите се изравниха, дори ГЕРБ дърпа видимо назадДесният избирател ще бъде доста разколебан", каза той.

Според Галунов на този фон проф. Вили Лилков ще привлече част от гласовете, а Ваня Григорова ще се опита да обхване всички натрупани социални проблеми в София, но и за двамата ще е трудно да стигнат до балотаж.

Битката остава неясна, но се очертава възможност за загуба на ГЕРБ, обобщи ситуацията Тодор Галунов. По думите му спускането на кандидатурата в 12 без 5 прилича на поднасяне на победата на някоя от другите формации.

Ще стои и въпросът до каква степен цялата кампания ще се отрази на сглобката, допълни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук