Тази коалиция е много сложна и тежка. Идеята е да се обезпечи парламентарно мнозинство, което да подкрепя правителството. Тези 4 партии не са със съвместима идеология. Търсят се места за определени личности и разговорът за политиките отива на заден план. Това заяви Юрий Асланов в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Той изтъкна, че ще има двустранни споразумения, а не общо коалиционно споразумение, като определи това като „глупост“.

„Нищо ново не виждаме. Всяка партия си отговаря за ресора беше принцип от тройната коалиция“, заяви Стойчо Стойчев. Той припомни, че малките партии в коалицията между РБ и ГЕРБ са били представени непропорционално. Настоящата коалиция според него е синтез между тройната коалиция и коалицията между РБ, ГЕРБ, Атака и патриотичните партии през 2014 година.

По думите на Асланов всяка една от партиите в настоящата проектокоалиция е потенциална „бомба със закъснител“.

„Нашият опит с такива коалиции е, че те бързо се разделят с обществената подкрепа. Едно от най-популярните определения за глупостта е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Не очаквам нещо парцелирано на квотен принцип да получи широко обществено доверие“, заяви той.

Според Стойчев зад иновативните идеи стои „прашлясала“ структура на изпълнителната власт: „Те представят всяко министерство като свой свят. Струва ми се наивно да се подхожда по този начин, защото качественото управление изисква обща работа между министерствата, а не всяко да си бъде отделна губерния“.

„Търсят се постове за лидери, за да си запазят местата. Това не е гарант за промени. По-достойно беше лидерите да се отдръпнат назад“, заяви Асланов. Според него ролята на президента в настоящата ситуация ще нараства.

По думите му младежите гледат на политиката на приключение и място, където трябва да се докажат: „Аз съм оптимист за навлизането на тази нова генерация в политиката“.