„Няма нищо лошо да има и шоу елемент, това гарантира и фокусиране интереса на публиката, поне според повечето PR-и на партиите. Проблемът е, че невинаги е особено удачен или пък е печеливш ход. Както и лицевите опори. Те не могат да ни изненадат, когато идват от човек, който по професия е пилот – с това си изкарва парите. Знаем, че пилотите са много тренирани.

Ако друг беше направил 50 лицеви опори, определено щеше да ни впечатли. В духа на шегата по отношение на лицевите опори на Румен Радев се питаме - ясно, че този човек е в добра форма, но трябва да видим и съдържанието, защото там обикновено са проблемите. Формата я докарва“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

Тя коментира и включването на Ицо Хазарта в предизборната кампания. Експертът определи появата му на политическата сцена като положителен елемент. Според нея той е рапър, но е представител преди всичко на градската среда, на критиката към политиката и към социалните недъзи.

„Това е човек, който е много силно социално ангажиран с темите от последните десетилетия в България, с остро критична и бунтарска позиция. Единственото, което ме учуди като негов фен, като човек, с който донякъде се идентифицирам, е защо отиде в партията на Румен Радев. Нямам обяснение, но предполагам, че това е някакво моментно решение.

Предполагам, че е като знак на протест и на бунт за това, че не беше достатъчно добре интегриран в средите на демократите. Някак си те години наред използваха Ицо Хазарта в рекламните си кампании. Той ходеше с техните лидери по студиа, но дали го поканиха да оглави листа? Не знам“, отбеляза Андреева.

Относно сложната пандемична ситуация и глобалния кризисен фон, в който всички сме поставени, Андреева заяви, че хората усещат всички удари на кризата.

„Енергийната – която се трансформира вече в икономическа рецесия. Усещането за неизвестност и страх започва все повече да преобладава в нагласите на обществото. На всичкото отгоре тези нагласи са породени от усещането в обществото, че политическите ни представители не могат да вземат оздравителни мерки.

Всички политици трябва да са наясно, че този път изборите няма да дадат право на суверена да посочи пътя, а суверенът очаква от собствените си политически представители да решат проблемите, които в крайна сметка те му доведоха.

Неспособността им да сформират правителство, неспособността им да проведат адекватен диалог, взривяване непрекъснато на политическото обединение и диалога и от страна на действащия президент. Така че обществото гледа на политическите представители като на длъжници“, коментира още политологът.

По думите ѝ страхът определено ще окаже своето въздействие върху предизборните нагласи. В рамките на един месец експертът не очаква да са толкова резки промените. Но според нея, ако след това спиралата на невъзможността институциите да функционират продължи, ще се формират съвсем друг тип страхове, очаквания към властта и държавата.

Запитана относно влиянието на ПП „Продължаваме промяната“ върху бъдещия политически живот в страната, политологът обясни, че появата на тази партия повдига няколко въпроса. От една страна това демонстрира, че на Румен Радев въобще не са му достатъчни представителните функции на държавен глава и че президентството му е тясно.

„Чрез ПП „Продължаваме промяната“ Румен Радев неофициално участва в парламентарните избори. По този начин той има битка дори и с Бойко Борисов чрез състезанието за първо място. От друга страна Радев чрез „Продължаваме промяната“ се бие и с БСП на тези парламентарни избори.

Едни от най-големите политически страхове се появиха и в БСП. Те непрекъснато искаха от Радев да обясни идентифицира ли се с тази партия. Битката за второто място също е оспорвана. Тя ще бъде между партията на президента и БСП. Радев вече държи реално изпълнителната власт в държавата и цели да създаде център, в който да се обедини евентуално едно парламентарно мнозинство.

Политологът отбеляза, че целта на Радев е да консолидира мнозинство или да взривява диалога. Стратегията му определено надхвърляла правомощията на президент.

На президентските избори ще разберем дали ще имаме левия Радев или ще имаме един по-балансиран проф. Герджиков, който претендира, че ще възстанови диалога, който възражда добрия тон, един ренесансов човек, който казва, че иска да бъде „държавен глава“ в класическия смисъл на думата. При Румен Радев виждаме една жажда за силно политическо лидерство. Сблъсъкът за президентската институция неминуемо ще рефлектира в цялостната политическа система“, уточни Андреева.

Тя коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в черноморските държави, която не включи България. Според нея тя може да се тълкува и като знак, че САЩ не дават безрезервна подкрепа за Радев.

„Ако САЩ, които на тази визита представляваха НАТО, имаха усещането за безрезервната лоялност и партньорство на България, като член на НАТО, те щяха да дойдат и да дадат безрезервна подкрепа за сега действащия президент. Дипломатическият ход географски да ни изолират на високо ниво на тази визита прави впечатление за страх, че геополитическата ориентация на България е поставена в някакъв риск или е по-колеблива“, заяви политологът Цветанка Андреева.