Електорални нагласи и недоволството на хората от липсата на сигурност в държавата преди поредните предстоящи избори тепърва ще става център на анализи, поне в следващия един месец. Такова мнение изразиха в ефира на БНТ тази сутрин и социолозите Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" и Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл".

"Има всички предпоставки геополитическия кливич да стане разделителна линия и на тези избори, защото има своите икономически и политически отражения. Хората са много притеснени от всякакви други социални и политически кризи, които могат да възникнат.

Има всички предпоставки за политически конфронтации между партиите заради съществената обществена несигурност в редица направления, категорична е Геновева Петрова.

По думите й това ще се отрази със сигурност на предизборната кампания. "Ще бъде изтласкан един радикален вот на политическата сцена!"

Що се отнася до лидерските битки - нашите предизборни системи са пропорционални. Друго щеше да бъде, ако бяхме в мажоритарна система. Ако в предишните политически битки имаше някаква лидерска битка, сега я няма. За партиите е важно не просто да акцентират върху лидерите си, а и върху всички останали свои кандидати, които предлагат на избирателите си, добави още Петрова.

В обществото има много висока степен на несигурност. Реакцията и отговорите на партии и политици в последните седмици не предизвиква обратното. Обществените очаквания са високи и все още не се отговаря в достатъчна степен на тях. В този смисъл бихме могли, ако продължат по този начин, да имаме ниска избирателна активност".

На аналогична позиция за електоралните предизборни нагласи е и Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл". Според него кризата на демокрацията я има, както и желанието на хората за промяна - за модела на демокрацията за това да се демократизира.

Хората търсят инструменти за гражданско участие в този процес. Защото популистите се възползваха от енергията на хората, говоря за протестите в цял свят още от 2011 г. Говоря за нови форми на демократично управление. Обикновеният човек иска промяна, нещо ново и различно.

Колко по-различен може да очакваме да е новия парламент. Има едни предложения, които не се реализираха, а ние нямаме традиция в президентското управление, за което също се повдигна въпрос, коментира Тачев. И добави:

"В България е много характерно да се търсят личности. Даже не толкова идеологиите, а личностите.

Всичко, което се говори в момента, се свързва с темата за войната. Но ако на тези предсрочни избори и след това не се създаде правителство, можем наистина да си говорим за един много силен радикален вот. Хората търсят популизма, защото има липса на идеи. 

Много трудно може да се състави правителство, ако гледаме сблъсъците на лидерско ниво. Дали първо не трябва да се намали личното его и да се търсят мостове, които да обединяват?!

Получават се страшно големи разминавания. Ще трябва да се търсят начини наистина как да се внесе спокойствие в страната и поне временно да има редовен кабинет, за да може държавата да излезе от ситуацията, в която се намираме.

Да не изпитват българските гражданите тежестта от кризата на гърба си. Някои анализатори казват, че ни очаква много тежка зима, според други това са спекулации, ще видим.

Ниската избирателна активност, която най-вероятно ще се случи и сега, е вид барометър - вижда се ясно социалното недоволство. Колкото по-малко щети има за обществото, толкова по-лесно ще е и за политическите опоненти да се разберат."

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук