„Гласуването на оставката на Никола Минчев е генералната репетиция на вота на недоверие“.

Разликата между гласуването днес и гласуването за вота на недоверие е, че за второто се искат минимум 121 гласа. Днес може да има игра с кворума – трябват 50% от присъстващите плюс 1“, подчерта Ганев.

Политологът Асен Агов припомня, че преди години г-н Герджиков е бил отстранен по същата методика: „

Удивително е как ИТН действа като политически вирус. Миналата седмица – криза в правителството, тази – криза в парламента. За първи път имаме правителствена партия, която създаде правителствена и парламентарна криза за пари“, смята Димитър Аврамов, който също бе в студиото.

Според него Македония е административен регион в Гърция и фолклорна област, а това, че някой пее песни, не му дава политическо право да се държи така.

„Ако така ще вървят нещата в този парламент, наистина е по-добре да отидем на избори. Следващото, което ни чака иначе, е кабинет тип Любен Беров“, коментира политологът.

Според Агов би било политическо самоубийство от страна на ГЕРБ и ДПС да подкрепят каквото и да е в този парламент.

„Това, което виждаме в последните няколко дни, виждам, че ПП няма да съберат 121 депутати. Искам обаче да отбележа, че със 121 души не се управлява. Дори да се осигури мнозинство, това ще е агония, която ще продължи не повече от няколко седмици, месец, месец и половина“, каза Ганев.

„Всяка една конфигурация в рамките на това НС би била самоубийствена за участниците в нея“, смята Ганев.

Според него ГЕРБ нямат интерес от предсрочни парламентарни избори: „Просто излезе въпросът защо не свалят правителството, като имат възможност. Те тупкаха топката, но ситуацията вече е сложна“, каза той.

Според Агов всичко в момента е капан за ГЕРБ: „Ако трима се разболеят от ковид, цялата работа пропада. За мен неизбежно се върви към избори. Изборите са единственият лек за изход от криза. Те ще излъчат много вероятно евроатлантическо правителство“, смята той.

По думите му „Възраждане“ наистина ще расте, но „от опита ми, който имам с подобни платени формации, е че те обикновено имат внезапен възход и от там нататък започва да спада“, каза той.

ИТН е като прясно уловена скумрия, пребита с чук за пържоли. ПП прави обаче същата грешка като тях – за 7 месеца – скандали, липса на реформи и лидерство, доведе до разпад. ПП страда от дефицит на политическо лидерство. Тук има кандидати за корпоративни мениджъри, които решиха, че могат да управляват хората, без дори да питат избирателите“, каза Димитър Аврамов.

Политолозите се обединиха около становището, че изборите ще бъдат спечелени от евроатлантическите партии и именно такова правителство ще имаме след вота. Според тях катарзисът може да е ГЕРБ без Борисов. 

Според Ганев може да се направи и евроатлантическо правителство с експертен програмен характер и ярките партийни лица да дадат крачка назад.