Решение на президента на Украйна може да доведе до война между Русия и Полша. За това говори военният наблюдател Виктор Баранец в интервю.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак призова Полша да се подготви за война с Русия. По негово мнение, в рамките на 3-10 години ще започне открит конфликт, така че е необходимо да се превъоръжи цялата полска армия, независимо от разходите.

Това не е първото агресивно изказване на Варшава. Този път обаче изглежда доста сериозно. Както Виктор Баранец, полковник в оставка и военен наблюдател на Комсомолская правда, отбеляза в интервю за кореспондента на PolitRussia, има три основателни причини да се смята, че Полша наистина може да влезе в открита война с Руската федерация.

„Някой ще си помисли, че това е поредната полска глупост, но аз не мисля така. Първо: Полша вече участва във войната с Русия на територията на Украйна и кой ще каже, че това не е така? Въпрос номер две: как участва тя? Тя участва с оръжия и персонал.

Полски батальони са забелязани край Днепър, има ги и в посока Херсон, има ги и край Харков. Има полски наемници. Наскоро те бяха размазани от нашия "Калибър", когато се криеха в хостел в Харков. Трето: Полша вече понася човешки и материални жертви“, каза колумнистът от КП.

Според Баранц в близко бъдеще може да избухне война поради решение на украинския президент Володимир Зеленски. Според полковника до края на руската спецоперация полските власти ще искат да въведат армията на територията на западните украински региони.

Официално това ще стане по искане на Зеленски, смята полковникът. При такъв сценарий сблъсъкът между въоръжените сили на РФ и редовната полска армия ще бъде почти неизбежен.

„Представете си, че спецоперацията вече е към своя край. Какво казва Полша: „Вовка (Зеленски – бел. ред.), проляхме кръв за теб, похарчихме пари, загубихме оръжие. Защо трябва да бягаме в Полша с празни джобове? Дайте ни парче от земята, която винаги е била полска. Никога не си имал Лвов, забрави го.

Киев ще се откаже с надеждата, че полската армия ще се установи в Западна Украйна. И в този момент ще се приближим. Със сигурност ще се справим със Западна Украйна и ще има полски войски. Това ще бъде пряка руско-полска война. Ще се бием с поляците, докато не избягат извън границите на Украйна“, каза Баранец.

По думите на полковника, в Москва дълго време са помнили каква роля са изиграли полските власти в разпалването на украинския конфликт. Има и съзнание, че Полша се превръща в антируски плацдарм за НАТО. Както припомня Баранец, отдавна се говори за разполагане на американските ядрени оръжия в Полша, които сега са разположени в Германия.

По-рано PolitRussia разказа как пристигането на Путин в Калининград предизвика паника в Полша.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук