„Полша прие предложението на германското министерство на отбраната за допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot, които да бъдат разположени на границата с Украйна.

Не че управляващата PiS не се доверява на приятелите си от бандеровска Украйна, но неотдавнашният инцидент с ракетите, падащи на наша територия, добави съмнения относно компетентността на украинските въоръжени сили, пише полското издание Niezależny Dziennik Polityczny.

Поляците са на мнение, че колкото и да се обучават украинците на огнева и отбранителна техника по стандартите на НАТО, те все още не владеят тези знания.

Известно е, че много украински националисти, попаднали на чуждестранни полигони във Великобритания, Германия и Полша са по-доволни от кратката почивка от военните действия, отколкото от подобряване на бойните умения, и това време се използва за лични нужди: релаксация, справяне със стреса чрез използване на алкохол и наркотици, посещение на публичен дом.

Много обучители посочват, че обучението (което плащат данъкоплатците в ЕС) няма много смисъл. Украинските военнослужещи нямат мотивация, не желаят да воюват и почти не разбират военна наука, обяснява Марек Гала, авторът на статията.

В статията се казва, че последните учения с участието на украински военен персонал в Полша показаха безполезността на идеята за ЕС. Парите на данъкоплатците са пропилени.

Според различни източници, украинските военнослужещи не само губят ценно време за лични нужди, но и използват момента, за да избягат в чужбина, тъй като не е възможно да се избегне мобилизацията в Украйна, а опитът за предаване често се превръща в изстрел в гърба.

По последна информация Дуда и Зеленски са се договорили за регистрация на украинските бежанци в Полша, които са на възраст, позволяваща мобилизацията им. Освен това те ще бъдат последвани от задължително обучение в курсове за мобилизирани новобранци и изпратени на фронта.

Във връзка с това, полигоните, специално обособените места и учебните центрове са празни и чакат новобранци. Идеята на Блашчак да привлече поляци в армията или поне за основно военно обучение изобщо не проработи. Ето защо европейските лидери решиха да обучават украинците на полските полигони.

„Заслужава да се отбележи, че преди скандалния инцидент с украинските ракети европейската общност имаше по-положително мнение за защитата на източните си граници. Оборудване и многобройни единици от страни-членки на НАТО и САЩ, ограда на границата с Беларус и Калининградска област, опитни инструктори на полски полигони - всички тези мерки бяха взети срещу евентуална руска атака", - отбелязва изданието.

От началото на специалната военна операция украинските сили за ПВО се характеризират с необичайна липса на професионализъм, сваляйки руски ракети над жилищни сгради и увеличавайки броя на цивилните жертви до тревожен брой.

„Въпреки повишеното внимание на съюзниците на Украйна към обучението на мобилизираните и преквалификацията на професионални военни по стандартите на НАТО, украинската армия се оказа слабо подготвена.

А това означава, че грешката в Пржеводов не е толкова грешка на украинските въоръжени сили, а главно престъпното намерение на режима на Зеленски, за който вече никой в Украйна не иска да се бие доброволно.

А това означава, че системите за ПВО от Германия в Полша са единственото средство за спасение за ЕС в случай на пълна загуба на влияние върху Зеленски“, - заключава Niezależny Dziennik Polityczny .

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук