Последната възможност за запазване на Договора за елиминирането на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е връщане към пълна и „проверима проверка” на неговото спазване, заяви посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман.

Той заяви, че все още е възможно да се запази договорът, ако се върнем към „пълно и проверимо спазване”. „Надяваме се, че Русия ще предприеме тази стъпка”, написа той в своята колонка за РБК, цитирана от Поглед.инфо.

Хънтсман пише, че от средата на 2000-те Русия твърди, че е водила разработването на ракетата 9М729, която обхваща разстояния, „значително надхвърлящи 500 км” (по данни на руското министерство на отбраната всъщност 480 км).

Той допълни, че Съединените щати са предоставили на Русия географските координати и датите на тестовете на ракетата 9М729, които потвърждават, че летателните изпитания на това оръжие са били на разстояния, надхвърлящи 500 километра.

Посланикът твърди, че въпросът за тази ракета от 2013 г. е бил повдигнат повече от 30 пъти от представители на САЩ в преговорите с Русия, но до 2017 г. Москва отрича съществуването на ракета изобщо и сега настоява, че тя не нарушава разпоредбите на ДРСМО. Хънтсман твърди, че тази информация е „невярна” и тъй като "дипломатическите мерки не са увенчани с успех”, Вашингтон е решил да спре изпълнението на задълженията.

Според него, ако договорът се спазва от всички страни, той ще допринесе за глобалната стабилност, но споразумението не може да се счита за ефективно, ако бъде нарушено от една от страните.
„Русия подписа ДРСМО и се съгласи да премахне наземните ракети със среден обсег, защото нейното ръководство разбра, че липсата на такива ракети ще засили, а не отслаби, нейната сигурност. Все още мислим така”, пише Хънтсман.

През 2004 г. посланикът заяви, че руските власти вече „тестват възможностите” за излизане от ДРСМО.
На 2 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че Вашингтон е готов за преговори с Москва върху контрола над въоръженията.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички руски инициативи за контрол на оръжията остават на масата, но Москва не възнамерява да „насочва и напомня” на западните си партньори за това.
По-рано Русия постъпи огледално на решението на САЩ да излязат от ДРСМО , като спря участието си в договора. След това президентът Владимир Путин се съгласи с предложенията на министъра на отбраната Сергей Шойгу да започне работа по разполагането на сушата на ракетите „Калибър” и създаването на свръхзвукова ракета със среден обсег.

Също така беше обявено, че Русия няма повече да инициира никакви преговори за ракетите със среден и малък обсег.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ