Терорът от Коломбо може да се разглежда и като отговор на атаките от Нова Зеландия. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, предава "Фокус".

По думите му нападенията в Шри Ланка биха могли да се наредят сред най-кървавите такива, след периода на Втората световна война. Взривовете в църковни храмове и хотели говори за различен почерк на нападателите, обясни арабистът. „Спомняте си, че преди години се търсеше масовият ефект – максимален брой хора да бъдат убити, но в същото време в комбинация с атака на религиозни символи – това вече носи нещо специфично дори по отношение на Шри Ланка. Отделно трябва да кажем, че е атакувана и официална институция – загинали са трима полицаи и то, забележете, че камикадзе е бил човекът, който е атакувал сградата, в която са били тримата полицаи. Имаме съчетаване на 3 стила, които до този момент бяха реално видими отделни атаки, отделни терористични актове в миналото и в отделни държави“, каза той.

Проф. Владимир Чуков коментира още, че въпреки игнорирането на напрежението между радикалните групировки по света, терористичните събития трябва да се обвържат с тях, които се оказват и печеливши след подобни нападения. На фона на уверенията, че тероризмът е победен, можем да станем свидетели и на последващи случаи на саморадикализация, смята арабистът.