Европейската икономика и тази на Великобритания не са готови за Брекзит. Това каза икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев, цитиран от "Фокус".

Според него Европейския съюз, от една страна, е съюз, но в други отношения не е. Вземат се много по-солидни мерки на национално и наднационално ниво, ако това не се прави, общността престава да бъде съюз, а съвкупност от държави, всяка от които дърпа към себе си, обясни той.

„Без координация и без планове ЕС е обречен на тотален провал. Само като обеца на ухото е Брекзит, с който днес Великобритания се гордее, но не и ЕС, тъй като се очакват солидни сътресения на страните, които останаха в съюза.

Припомням, че държавите-членки имат огромен дефицит с Великобритания, а тя има дефицит с Германия. От тази година се очакват сътресения, а те винаги изникват тогава, когато е необходима промяна“, коментира икономистът.

Проф. Боян Дуранкев даде пример с Полша, която настоява за повече Еврофондове, Унгария, която се дърпа в друга посока, и България, която гледа да угоди повече на „големия брат“, отколкото на партньорите в ЕС. По думите му Брекзит ще нанесе удари по европейската икономика. Той изрази надежда новото управление на ЕС да докара по-добра координация.