На прага сме на революция, ако се защитят само интересите на богатите у нас. Това каза пред "Фокус" икономистът  проф. Боян Дуранкев.

Той определи темата за "брутна минимална работна заплата" като парлива и показваща, че депутатите от тази комисия в парламента очевидно се занимават с алхимия, с нещо което не разбират. Досега минималната работна заплата е основната работна заплата.

Получават я почти половин милион души. През тази година инфлацията за най-ниско платените е над 20%. Не трябва да се гледа на минималната работна заплата само като на глупава аритметика", посочи икономистът. 

Той обясни още веднъж подробно как се формира работната заплата и какво означава основна работна заплата, върху която се начисляват средствата по КТ и допълнителното материално стимулирате.

Обясни още как брутната минимална работна заплата, за която се говори, трябва да включва всички тези средства. 

"Става дума за минимална брутна работна заплата, при което парламентарната комисия е отразила специални интереси. Това са интересите на капитала, защото тя е разход", посочи още проф. Дуранкев. 

В момента този клас прослужено време е 0.6%, но в някои организации стига до 1.5%.

Така нареченото понятие "брутна минимална заплата" не съществува. То е измислено в добре отопляваните парламентарни  зали, където взимат по около 10000 лева брутна заплата и премии за участие в комисии, посочи икономистът.

"В случая ми се струва, че повече са работили специалните интереси, отколкото да се е мислило за тези половин милион души. Ако се даде тази минимална работна заплата от 770 лева, реално ще се получават 597,5 лева което е увеличение от 47 лева, то е несъществено.

Ако се изчислява по европейски, на базата на средната брутна заплата, а тя в момента е 1787 лева и ако е 50%, това означава, че минималната работна заплата трябва да е към 990 лева. Покупателната способност при 770 лева ще е с 15% по-ниска, като по този начин  пропадат надолу големи слоеве от населението. 

България не е европейска страна. Тя е подчинена на олигархията. Плоският данък тук облагодетелства свръх богатите. Имаме мулти милионери също. И ако се във въведе у нас европейското данъчно облагане тогава ще бъдат засегнати най-богатите и ще влезнат към 2 милиарда лева в бюджета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук