"Пълна лъжа е, че Ватикана е "върнал" мощите на Св. Кирил на Солунската архиепоскопия. Що се отнася за "частицата от ребрата на Св. Методий", това е измама от най-чиста проба. Гробът на Св. Методий до сега не е открит, камо ли неговите мощи", пише проф. Светлозар Елдъров във Фейсбук.

За "частицата от Св. Кръст Господен" дори няма какво да се коментира. Най-важният въпрос обаче е - кому е нужна и с каква цел е организирана тази измамна и безсрамна акция, която според мен директно атакува сърцевината на българското културно-историческо наследство и вероятно има някаква връзка с актуалната фаза на българо-македонските отношения?

Малко информация за шумно рекламираното тия дни за гостуване на мощите на св св. Кирил и Методий в България.

След дългогодишни археологически разкопки, които датират от края на 1858 г., и изследвания в държавни, църковни и частни архиви в Италия на много учени, през 1963 г. проф. Леонард (Ленард) Бойл, ирланденц по националност и бенедиктински монах в Рим, има късмета да открие частица от мощите на св. Константин Кирил Философ в домашния параклис на стара аристократична фамилия в градчето Реканти на адриатическото крайбрежие на Италия. Става въпрос само за костицата на един от пръстите от ръката на светеца.

Фоторепортаж в БЛИЦ: Литийно шествие с мощите на Св. Св. Кирил и Методий

На 15 ноември 1963 г. новоизбраният папа Павел VІ представя скъпоценните реликви в Сикстинската капела пред над 250 архиепископи и епископи, дошли във Вечния град за втората сесия на Ватиканския събор. Два дни по късно – на 17 ноември – с още по-голяма тържественост и церемониалност мощите на св. Кирил са положени в построения от папа Лъв ХІІІ през 1885 г. параклис на двамата славянски равноапостоли в базиликата „Св. Климент“.

Честта да отслужи славянската литургия и да поеме безценната урна се пада на епископ Кирил Куртев, изпълняващ длъжността Апостолически екзарх на католиците от източен обред в България и делегат във Втория ватикански събор. С този жест папата засвидетелства уважение към ролята на България за утвърждаване на Кирило-Методиевото дело. Реликвата и досега се съхранява в олтара на Горната базилика "Сан Клементе" (а не както някои погрешно си мислят, че е в саркофага при гроба на Св. Кирил в подземното равнище).

В края на 1974 г. от една кореспонденция на Агенция "Ройтерс" управляващите в България случайно узнават, че във връзка с възстановяването и развитието на диалога между Католическата и Православната църква по молба на Цариградската гръцка патриаршия Ватикана се е съгласил да даде частица от мощите на св. Кирил за новоиздигнатия храм "Св. св. Кирил и Методий" в Солун. По този повод са направени проучвания по дипломатически и други канали.

В крайна сметка, въз основа на събраната информация, тогавашната зам.-министърка на външните работи Мария Захариева и зам.-председателят на Комитета за изкуство и култура проф. Александър Фол в докладна записка до секретаря на ЦК на БКП Александър Лилов правят заключението, че случаят с нищо не накърнява интересите на България и не заслужава някаква по-специална реакция.

България винаги е имала първенство в кирило-методиевските чествания в Рим за 24 май, както в Кирило-Методиевото дело изобщо, но така и не успя и досега да се сдобие с частица от мощите на св. Кирил, въпреки че имаше възможност и го заслужаваше повече от всички други.

Тук следва да се изтъкне, че в България малко или изобщо нищо не се знае за македонските чествания на св. св. Кирил и Методий в Рим, които датират от 1969 г. А е добре да се познават, защото тъкмо в последните години македонската страна им обръща все по-голямо внимание, като умело ги използва за пропаганда на своята интерпретация на Кирило-Методиевото културно-историческо наследство.

За сведение и за сравнение следва да се изтъкне, че през 2014 г. Скопие също се сдоби с частица от мощите на св. Кирил, докато България, въпреки своето първенство в прославата на Славянските апостоли, не успява да го постигне, макар на два пъти официално да е изказвала такова желание – през 2005 г. от президента Първанов пред папа Бенедикт ХVІ и през 2015 г. от премиера Борисов пред папа Франциск. На два пъти го е искал и лично Божидар Димитров, според собствените му медийни свидетелства.

Всеки сам може да си направи сравнение как се представя актуалната "сензационна" новина в блгарските медии и каква е историческата истина. Пълна лъжа е, че Ватикана е "върнал" мощите на Св. Кирил на Солунската архиепоскопия. Що се отнася за "частицата от ребрата на Св. Методий", това е измама от най-чиста проба. Гробът на Св. Методий до сега не е открит, камо ли неговите мощи. За "частицата от Св. Кръст Господен" дори няма какво да се коментира.

Най-важният въпрос обаче е - кому е нужна и с каква цел е организирана тази измамна и безсрамна акция, която според мен директно атакува сърцевината на българското културно-историческо наследство и вероятно има някаква връзка с актуалната фаза на българо-македонските отношения?

"Малката информация" стана твърде дълга, но който има време - да чете, а който има ум - да размишлява.

Горката България! Бог да я пази от чужди и свои.


Проф. Светлозар Елдъров е доктор на историческите науки.

Член на Македонския научен институт, Тракийския научен институт, Българското историческо дружество, Българската асоциация по военна история и Военноисторическата комисия при Щаба на армията. Участва в редколегиите на сп. „Македонски преглед“, „Военноисторически сборник“, „Балкани“ и „Един завет“.