Не можем да не признаем, че живеем в интересно време. Известна е китайската приказка „Да не дава Господ да живеете в интересно време“ – ние сме в такова, но нека да не бъдем съвсем черногледи.

Всъщност в много други държави протичат подобни процеси, има затруднения при избора на правителства и ето Израел например от 2019 досега смени 4 правителства. И Дания е в подобна политическа криза. Белгия сума ти години имаше такива проблеми.

Така че не трябва да смятаме, че ние сме най-черните, че е най-страшно при нас. Не е приятно, разбира се. Особено на фона на тази икономическа криза, която ни завари малко неподготвени заради войната в Украйна, каза пред България Он Ер проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер.

По повод искането за връщане на хартиените бюлетини, проф. Огнян Герджиков заяви: „Европа се отказа от машините - няма машинно гласуване. Ние ли сме най-умните от всички? Съмнявам се“.

Трябва ли да се променя Изборният кодекс преди изборите?

„Изборният кодекс е горе-долу от 2015-та или 2014-та, но е изменян 24 пъти. Сега се готви 25-тата промяна. А това прави горе- долу, ако мога да смятам по четири пъти на година изборния кодекс се сменя. Какво означава това? Това означава, че депутатите сами си пишат непрекъснато „слаб 2“ на законодателство.

Не може ти да приемеш един закон, след четири месеца да го промениш, след още четири месеца пак, след още четири месеца пак. Какво е това? Не ги ли е срам? Просто не се ли срамуват от това, което правят?“

„Ние сме световни шампиони по смяната на закони. Няма други, като нас, повярвайте ми“.

„Колкото и да е странно, аз съм оптимист. Да, аз смятам, че ще има кабинет. Ще има. Така си мисля. Може и да се лъжа“, каза още проф. Огнян Герджиков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук