Истината е, че още на втория ден зациклихме за пореден път по въпроса за Гоце Делчев. Трудно е да се говори за хора, които не те чуват. Но ние казваме, че Гоце Делчев е българин, защото това го е казал самият той.

Това сподели в сутрешния блок на БНТ историкът проф. Иван Илчев, който е член на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония.

,,Проблемът е там, че докато нашата комисия е единна в своите възгледи, то от македонска страна комисията е разделена на две групи – едната е по-умерена, а другата просто е зациклила на едно място и не желае да помръдне и това се дължи на дългата и ефективна пропаганда, която е била упражнявана срещу нас, българите'', добави проф. Илчев.

,,След случилото се вчера и свикването на предсрочни парламентарни избори в страната аз вече не виждам светло бъдеще за нашата комисия, въпреки че има известен напредък, тъй като поне признаха, че Самуил е бил български цар'', каза още той.

По думите на проф. Илчев отказът за започване на преговори със Северна Македония от страна на ЕС е било грешка.

,,Според мен беше грешка. Да, можем да имаме някои противоречия с Македония, но ние имаме нужда от европейска държава на западната ни граница'', подчерта историкът и изрази мнението, че желанието на Франция е първо Сърбия да влезе в ЕС, а едва след това Северна Македония и Албания.