Организирането на предсрочни парламентарни избори ще бъде фокусът на срещата на ръководителите на водещите партии в Северна Македония, която ще се проведе малко по-късно, пише скопското издание ”Независен“.

Срещата ще се проведе в президентската резиденция „Вила Водно“ и беше инициирана от държавния глава на Македония Стево Пендаровски, след като страната не получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Всички лидери на водещите политически партии, поканени на срещата, са заявили присъствието си пред президента.
Почти всички опозиционни партии след срещата на 18 октомври в Брюксел поискаха провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев по-рано коментира, че решението на ЕС да не започва преговори със Скопие е „историческа грешка“ и обяви, че на лидерската среща ще обсъди организирането на бързи предсрочни парламентарни избори, на които, според него, гражданите ще изявят желанието си за това по какъв път да поеме страната оттук нататък.

„Народът ни даде мандат и честта да го водим и сега ще реши дали ще продължим по същия път. Ако е така, аз ще искам отново ясен и отворен мандат, за да продължим с реформите“, заяви премиерът Зоран Заев.

„Всичко останало е безизходица, всичко друго е лош път и нещо, в което се въртим в кръг от 27 години. Взех решението вчера и след конултации с коалиционни партньори“, добави премиерът в своята реч, в която обяви, че ще поиска провеждането на предсрочни избори.

Освобождаването от премиерския пост, както уточни той, ще бъде в съответствие със закона, а след това народът ще реши дали да Македония да продължи по пътя на демокрацията и просперитета или да върви към изолация и национализъм, добави още Заев.

Той добави, че решението за датата на предсрочните избори ще се вземе на лидерската среща.

Политическият опонент на Заев, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че очаква на срещата да се постигне споразумение за предсрочните избори.

„Законът е ясен, знаете какво означават парламентарни избори, какво означават законите за парламентарните избори и т.н. Трябва да уважаваме (закона) и веднага да обявим и съставим техническо правителство, технически премиер и да преминем към предсрочни парламентарни избори“, заяви Мицкоски на партийно събитие.

Зоран Заев коментира това изявление, като обяви, че от месеци ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори, а когато това е предложено, Мицкоски си измисля оправдания, понеже според премиера очаква неговата партия да загуби изборите.

Ръководителят на „Демократичния съюз за интеграция“ Али Ахмети коментира, че предсрочните избори са най-добрият вариант, с оглед на отказа на ЕС да предостави дата за преговори.

„Смятам, че най-доброто решение за страната ни е да преминем към предсрочни избори“, заяви той, като добави, че не би било справедливо да се търси нечия вина, а вместо това да се даде възможност на гражданите да вземат отново решение.

В своето обръщение към гражданите след решението на Европейския съвет, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че сега е моментът страната да демонстрира единство за стратегическата ориентация на Скопие, независимо от политическите различия.