Ситуацията преди изборите е такава, че ако един проект се роди той ще е проект на омразата. Президентът Радев е в тежко положение със служебния кабинет преди изборите и не е удачно да прави промени. Това би се изтълкувало като поправяне на грешки. Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева в пред Нова нюз.


Не можах да разбера хора на БСП с мандата. Те заявиха, че ще го задържат максимално, за да актуализират бюджета. Те обаче не дадоха тази възможност. Явно има някакъв проблем. Няма конкретен текст в Конституцията, който казва кога да се разпусне НС. Едно по-сериозно забавяне на президента би се изтълкувало по краен начин, уточни тя.

Румен Радев несъмнено има планове и тактика. Нещата отиват натам изборите да са 2 в 1, заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„По отношение на новата инженерна партия, тя е необходима на Радев. Тя може да обере хората, които са разочаровани от сегашните партии на протеста. Това ново може да е временно, но неговата задача е да накара хората да излязат и да гласуват“, прогнозира тя.

"Предвид цялата несигурна ситуация в страната, всички политически сили, опипват почвата. Кирил Петков трябва да се възприеме като лидер на нова партия и ще трябва да прави структури по места", посочи политическият психолог.

"Протестите много рядко раждат партии. Това е грешка. Протестът има за цел да накара партиите да защитят проблемите на хората", подчерта доц. Буруджиева.

Когато идват избори не можеш да гласуваш „анти“, защото няма смисъл. По случая със скандала с Татяна Дончева и ИТН, политологът заяви: „Татяна Дончева е човек с опит. Не мога да си представя как един политик може да направи такова нещо, най-малкото ще бъде преследвана за корупция. Не е ясно дали тези пари са за един човек или за цяла парламентарна група. След този случай една партия ще си замине, но няма да е ИТН“, прогнозира доц. Буруджиева.

"Слави Трифонов наистина започна да прилича на чистача във филма. Той сериозно се е заел с чистенето. Всекидневно партията си посочва дадена група или човек и следва много сериозна Атака. Със сигурност има разчистване“, заяви проф. Антоанета Христова.

Тя прогнозира, че няма да ни бъде по-лесно и след тези избори да съставим кабинет. Според проф. Христова политиците не са узрели за ново обединение в името на надпартийните интереси.