„Социологията показва, че следващия парламент ще бъде много силно разбит и трудно ще се формира правителство. Бихме ли могли ако сме в обувките на този, който решава кога да са изборите, да преценим какъв е неговия интерес – по в началото или по-натам да бъдат изборите? Моята гледна точка е, че началото се избира когато има хипотезата, че вероятността да не може да се сформира правителство е много голяма според него.“

Това обяви политическия психолог проф. Антоанета Христова  в телевизионно интервю по повод обявената от президента дата за парламентарни избори през март 2021.

По думите й зад действията на държавния глава прозира желанието му да сформира кабинет, който да се запази на власт до 2022-а.

„Ще има дълъг процес на управление на служебно правителство ако такова не може да бъде съставено след предстоящия вот. Примерно в периода май-януари. Тоест този период президента допуска, че ще бъде даден на служебно правителство, което да подготви следващите избори – както президентски, така и парламентарни“, аргументира се Христова.

Доцент Татяна Буруджиева на свой ред коментира, че ситуацията с коронавируса ще промени начина на вземане на решения за кого да се гласува. Ще спечели този, който представи по-добри листи и адекватност към ситуацията, по думите й. Възможни са всякакви хипотези, подчерта Буруджиева. Тя съветва да се погледнат грешките и организацията на изборите в Румъния, които се проведоха.

Важен въпрос е как в пандемична обстановка ще се подготвят изборните комисии. Стратегията да се качиш на гърба на Борисов в кампанията не е печеливша по думите й. Не бих подценила господин Борисов, каза още Буруджиева.