По принцип обществото и политическата класа би трябвало да сме едно, но не сме. В такива млади демокрации като нашата управлението, което се формира по демократичен път, винаги се изражда в клептокрация. А онези цели, които са поставени в предизборните кампании, остават на заден план.

Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

По думите му българите вече са изморени и обезверени и това е причината повечето от тях да решат да напуснат страната.

Българите са изморени и обезверени, защото продължаваме вече 30 години да бъдем най-бедната държава в Европа и в ЕС и не виждам как това състояние ще се промени в близкото бъдеще, още повече като се има предвид последните данни от НСИ. Българският народ не емигрира, той се евакуира от тази държава, посочи проф. Киров.

Ние имаме около 2,5 млн. български граждани, които не свързват своето бъдеще с България. Все повече се превръщаме в територия, която е интерес за определени сили извън България, допълни още конституционалистът.

Проф. Киров уточни, че "каквато и Конституция да създадем, с тези политически субекти, резултатът винаги ще бъде един, и той няма да е добър".

В заключение подчерта, че е нужно да има диалог между политическите партии, защото без диалог няма как да се постигне съгласие по различните приоритети.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук