Българинът по традиция се интересува от другите. Аз не виждам нищо притеснително в това, което са декларирали политиците. Пробита е система на НАП, която те си правят и те си обслужват, но тя не се обслужва от нас. Това каза пред bTV проф. Михаил Константинов, който е председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".
"Който ме е питал, съм му отговорил. Не е хубаво да се казват неща от кухнята. По-важно е да се каже какво е изтекло. Работните файлове на служителите не са "архив". В архива никой не е проникнал", обясни професорът.  

"Хакерът е успял да влезе в сървъра. Безспорно е успял да хакне системата. Това са работни, хаотично организирани, файлове, но не са работни действащи файлове на НАП. Системата е пробита "левашки". Аз не участвам в разследване, но специалистите по информатика помагат на разследването. Когато човек стане надменен и мисли, че всичко знае, той се издънва", допълни Константинов. 

Той твърди, че ако е бил адвокат, щял да лъже по същия начин, за да оневини Кристиян, но разследващите са открили категорични доказателства, че е бил именно той. Професорът увери, че младият хакер е успял да стигне само до разпокъсани файлове, а базата данни на НАП е изцяло непокътната.

"Файловете са достъпни и можете да ги отворите и да ги видите. Системите в България са защитени слабо. Вижте какво стана с ЦРУ? Хакнаха системата за Национална сигурност на САЩ, какво остава за НАП. Няма системен подход към защитата в България и ако сега не си направим организационни изводи, ще бъде жалко", заключи Константинов.