В момента има тотално недоволство срещу българската политическа класа. И дори утре да вдигнем качеството на живота, хората пак ще са недоволни. Ако госпожа нинова си мисли, че много я обичат, да не се заблуждава. Според българския избирател тя не е особено привлекателна, защото проучванията показват, че разликата остава същата - 4 пункта, които са между 250 000-300 000 гласа. Така математикът проф. Михаил Константинов определи сегашната политическа ситуация в страната в ефира на Канал 3.
 
"Дори когато формално хората уж живеят по-добре, с по-добри параметри на живот, това не значи, че ще бъдат доволни. Френската революция идва след 3-4 успешни години. Много такива събития идват изненадващо за управляващите", припомни проф. Константинов революционните събития от 1789 г. във Франция.
 
"Предсрочни избори? Тази година - категорично не, до евроизборите други избори няма да има, там е възможно да има комбинирани с парламентарни, ако се усложнят нещата, но аз не го препоръчвам", предрече Михаил Константинов.
 
Според него президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов едва ли скоро ще постигнат единение, както призова в обръщение към нацията държавният глава. "В близко бъдеаще едва ли ще се единят с Румен Радев - просто обстановката е доста турбулентна в България, има тежки проблеми, демография, бедни-богати".
 
По думите му България навлиза в тежък период и заради външни фактори. "Налице е рязко изчерпване на ресурсите в света и тези климатични промени, затова навлизаме в тежък период, което не се дължи на нас", изтъкна проф. Константинов.
 
Относно политическото дълголетие на Бойко Борисов той припомни, че на 6 ноември 2016 г. премиерът е понесъл първа сериозна загуба. "Когато човек дълго време не губи и после рязко се сгромолясва. Борисов на 6 ноември 2016 г. понесе сериозна загуба в първите загубени избори - президентските. Общият му резултат е 11:1, но беше много отрезвяваща загубата. И в разговори между колеги си споделяме, че тя е много полезна. Има умора, тя е повсеместна. В крайна сметка няма вечни неща в политиката, хората идват, отиват си", припомни професор Константинов.
 
"Има дълго управлявали политици - Бисмарк, Кол, Тодор Живков, има диктатори като Сталин, но в крайна сметка всички си отиват. Борисов е най-дълго управляващият премиер на България, избиран на избори. Повече от Стамболов вече. Рекордьор сред демократично избраните премиери", обобщи математикът.
 
Проф. Михаил Константинов посочи, че в момента "електоратът на БСП е между 500 000 и максимум 1 милион души. Нинова не разширява базата на избирателите си, въпреки няколко добри попадения - Истанбулската конвенция, например. Но лявото днес не е особено популярно", констатира професорът.
 
"Аз не гласувам за БСП, нямам интерес към тази партия, от нея нищо не искам и не очаквам, а хората, които искат да чуят нещо от нея, очевидно не го чуват", предположи той.
 
"Един английски премиер - Пит, формулирал принципа, че Англия няма вечни приятели, а вечни интереси, в случая явно няма вечни приятелства", така проф. Константинов коментира разрива между ръководството на БСП и Георги Гергов покрай негова сделка с общината във Варна. "Затова политиката е мръсна работа, затова е хубаво, че ние двамата с Вас не сме влезли в политиката и си говорим. 
 
Тя ги изсушава, прави ги като чирози в нравствено отношение. Доган се отдръпна, предполагам, че си живее по-добре така. Най-важното нещо, което имаме ние двамата и хората, са минутите, подарени ни от Господ на тази земя. Политика унищожава живота на хората, без да им дава нищо. Казвал съм го на политици. Борисов дали ще се откаже от политиката? Ти можеш да се откажеш от нещо, но не е ясно дали то ще се откаже от вас. Не е ясно, че ако влезеш в гората, сам ще можеш да излезеш от там", добави проф. Константинов.
 
На заявката на ДПС за влизане във властта, математикът припомни: "ДПС имат тежък проблем след последните избори, защото загуби 100 000 гласа. Те спечелиха 250 000 гласа, а 100 000 спечели г-н Местан. За тях въпросът трябва да е къде са тези 100 000 гласа. Ще разберат на следващите избори. Трябва им здрава работа по места, на тях това им се удава".
 
Запитан от водещата Илиана Беновска каква оценка дава като политици на двамата вицепремиери на ОП, проф. Константинов отговори: "Валери Симеонов? По-скоро положително становище, също и за Каракачанов. Той е твърд като политик, следя го от 25 г. Не знам дали въобще е променил своите принципи".