Данните в момента показват, че дневните стойности на заболелите от ковид се движат около 300-400 случая на ден, това е без скритите случаи. Ако включим и тях, трябва да ги умножаваме по 20 на ден. Ако умножим по 20, това са до 10 000 души на ден. Децата ходят на училище, на детски градини, това е основният фактор.

Това каза за Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

По думите му пикът се очаква да настъпи през февруари месец, като не се отчитат скритите случаи.

"Пикът е 40 000 души на ден. Скритата заболеваемост показва, че пикът пак ще бъде около 40 000 души на ден, но ще дойде много по-рано - началото на декември, когато не се вземат мерки. Ако се вземат мерки, трябва да стане сега. Ако има на ден 20 000, те достигат до възрастни хора, хора със заболявания, които са уязвими. Там се получават и смъртните случаи", коментира проф. Кунчев.

"Експертите трябва да се съберем и да решим стойностите. Като има скрити случаи, кое броим ние? Не са ни извикали, но се събираме редовно, имаме сбирка с докторите. Ковид не изчезна и през лятото, изобщо не е изчезвал. Не сме обръщали внимание, но той си е съществувал през цялото време", заяви Кунчев.

Ковид активира скрити заболявания, добави проф. Кунчев. "И през лятото имаше хора, които починаха от Ковид, по два случая на седмица, което не е малко. Изведнъж се увеличиха, станаха по 3-4 случая на седмица", отбеляза той.

Според него 8000 ваксинирани за 8 дни е малък процент.

"Ваксинират се хората, които си знаят вече уроците. 30 000 души на месец, това е малко, защото уязвимите случаи са съществено повече. Навсякъде докторите пишат, че колективният имунитет вече се сменя от вариант на вариант. Слабо се респектира от предишните варианти", уточни Кунчев.

Проф. Кунчев обясни и как ще повлияе сблъскването на Ковид-19 с настъпващите вече грипни заболявания: "При предишните варианти можехме да боледуваме и от Ковид, и от грип едновременно. Не може да боледуваш от два варианта на Ковид едновременно. Като хванем слабия вариант на Омикрон, той пречи на други по-тежки варианти да ни заразят. Това е нашето спасение. Трябва да сме благодарни, че боледуваме през цялото време от Омикрон.”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук