Последните десетина дни малко поизпуснах събитията у нас, защото обикалях надлъж и на шир гордия Албион, сиреч Обединеното кралство. Имам предвид отдавна планирано пътуване до Шотландия с цел изучаване на уникално запазените там средновековни замъци. Така или иначе, с влак и кола пропътувах към 2000 км през сърцето на някогашната Британска империя, пише проф. Николай Овчаров за "Труд".

"Както е известно, Великобритания винаги е била пример за нас и не случайно хиляди наши сънародници живеят и работят на Острова. Затова бях шокиран, след като видях състоянието на британските пътища. И то не само на второстепенните, но и на основни магистрали.

Излизащи от Лондон главни пътища на места са буквално покрити с кръпки, а след зимата са се отворили хиляди дупки, запълнени през пръсти и набързо „на студено“ с асфалт.

Още си задавах въпроса как е могло да се стигне до това положение, когато намерих отговора в… български медии и то буквално по времето, когато още пътувах из Великобритания.

Английските кореспонденти на тези медии тревожно алармираха за състоянието на пътищата в страната:

"Не достигат средства за поддръжка на транспортната мрежа във Великобритания и състоянието й е станало толкова лошо, че ще са необходими 11 години и 14 млрд. паунда, Добрите пътища във Великобритания са намалели с близо 13 000 км през последната година.

Въпреки ужасното състояние на пътищата, през миналата година в Англия са били запълнени с 16% по-малко дупки или общо 1,4 млн. Ремонтират се предимно основни шосета и магистрали към столицата Лондон, докато малките улици в провинцията са оставени на доизживяване. Един на всеки 15 километра път в Англия се нуждае от ремонт, показва проучване на британския съюз на производителите на асфалт.“

А кореспонденцията завършваше със снимка на роклегендата Род Стюарт, хванал здраво лопата в ръка. С нея той трябвало да запълни собственоръчно дупките по пътя към дома му в Харлоу.

Мила родна картинка, а? Да, ама хората си караха безропотно колите, които подскачаха из дупките. И нямаше никакъв министър Шишков, който да дупчи пътищата за проби и да укорява предишните управляващи, че са свършили лошо работата си.

Нито протестъри, които да врякат на „Даунинг стрийт“? 10 (адреса на британското правителство в Лондон – Н. О.), че британският „Гешев“ (т. е. главният им прокурор) трябва да подаде веднага оставка, защото не бил гонил достатъчно „лошите“ и май бил един от тях.

Но това е Англия. Нейният народ и останалите британски нации могат да понесат трудностите на една тежка икономическа криза без непрекъснато да се оплакват и да обвиняват някого за собствените си грешки.

Това са хора, чиито бащи и майки изнесоха тежестите и несгодите на цялата Втора световна война, а още в началото й премиерът Уинстън Чърчил ги предупреди, че не може да им обещае друго освен трудности. И въпреки това те го последваха и победиха!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук