Има два ключови въпроса за войната в Украйна. Първият се отнася до важността на Бахмут, за който НАТО-вската пропаганда в Италия обърка общественото мнение.

Това пише проф. Алесандро Орсини, преподавател по политология в университета LUISS в Рим, за италианското издание Il Fatto Quotidiano.

Споделяме неговия анализ без редакторска намеса:

Механизмът е много прост - когато Украйна има някакви успехи (като например в Харковско направление миналата година), те придобиват решаващо значение за войната. Когато ВСУ е в неизгодно положение, битката губи всякакво значение.

Въпреки това пропагандата на НАТО обаче не успя да се справи с манипулирането на общественото мнение в Италия.

Въз основа на изявленията на Зеленски първоначално ни беше обяснено, че битката за Бахмут е най-важната от войната, но след успешното руско настъпление тезата беше набързо сменена - овладяването на града имало само пропагандна цел за Кремъл.

"Бахмут е самоцел, тъй като завладяването на Донбас изисква завладяването на всичките му градове", убеждават анализаторите по телевизията.

Ясно, че след като Бахмут падне, Русия ще се съсредоточи върху Северск, за да разруши цялата втора украинска отбранителна линия, която има три бастиона: Соледар, вече паднал, Бахмут и Северск.

Стигам до втория най-важен въпрос за момента: ще бъде ли украинската контраофанзива толкова сензационна, колкото уверява Зеленски?

Изпитвам известен песимизъм по три основни причини. Първият е, че украинците ще атакуват, а руснаците ще се отбраняват, при това с подкрепата на превъзхождаща артилерия и авиация. Който атакува винаги губи повече хора от този, който се отбранява.

Да не говорим, ако нападателят има по-слаба армия от защитаващия се.

Вторият е, че украинците, за разлика от руснаците, не могат да заместят загиналите войници. Третият е, че страните от НАТО са изчерпали оръжията и боеприпасите за украинците, както стана ясно от "Плана Борел" за доставка на един милион боеприпаси на Киев от ЕС.

В този момент се въоръжавам с оптимизъм и, прибягвайки до мисловен експеримент, си представям удивително контранастъпление, което превзема Мелитопол и Мариупол. Тезата на Corriere della Sera, Repubblica, Stampa, Libero, Giornale, Foglio и Radio 24, която е тезата на Столтенберг и Байдън, е, че Путин би приел поражението. Моята теза е обратната.

Украинците биха пристигнали в Мариупол и Мелитопол унищожени, докато Путин, след като подписа указ, който ще увеличи руската армия до милион и половина до 2026 г., може да хвърли много войски в битката. И предполагам, че ще ги хвърли.

Украйна може да се окаже изправена срещу плашещо руско контранастъпление с голи ръце, т.е. без достатъчно оръжия от НАТО, а Китай ще се приближи още повече до Русия поради влошаващата се криза в Тайван.

Освен това има голяма вероятност Тръмп да спечели срещу Байдън,  да се разбере с Путин, и да се съсредоточи върху Китай: неговата стратегия, когато беше президент.

Завършвам с пожеланието "Лига"-та на Салвини и "Форца Италия" на Берлускони да се наложат над Мелони, за да сложат край на доставката на оръжия за Киев и да изведат Италия на пътя на дипломацията.

В интерес на всяка държава е да търси собствено жизнено пространство на международната арена, за да води борба за съществуване в условия, по-благоприятни за устройството на нейната политическа система. Това жизненоважно пространство за Италия е дипломатическото пространство.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук