Дълго време твърдях, че Байдън иска умерена и продължителна война в Украйна в полза на американските интереси. Потвърждението на моята теза сега идва от Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, който обяви, че САЩ ще отхвърлят всяко прекратяване на огъня, което Си Дзинпин и Путин могат да предложат.

Това пише проф. Алесандро Орсини, преподавател по политология в университета LUISS в Рим, за италианското издание Il Fatto Quotidiano.

Споделяме неговия анализ без редакторска намеса:

Ако Байдън е против прекратяването на огъня, то за какъв мир изобщо да говорим. Той иска войната да не затихва.

Прозападните медии в Италия не правят нищо друго, освен да повтарят, че западният блок иска преговори, но това е невярно и Кърби го доказва: Белият дом иска само война, която обаче трябва да бъде умерена и продължителна.

Белият дом с остро изявление относно мирното споразумение за Украйна

И тук се връщаме към моята теза:

Войната трябва да продължи, за да завърши процесът на отделяне на Европейския съюз от Русия. Умерено, така че Путин да не използва ядрени оръжия.

Краят на войната след няколко месеца би бил геополитическа катастрофа за Байдън, който смята, че има уникалната възможност да унищожи историческия враг на Съединените щати, като на всичкото отгоре цената ще я плати Европа.

Що се отнася до ядреното оръжие, то би имало отрицателни последици за американските интереси поради поне пет причини:

Първият е, че това ще доведе до победа на Путин над западния блок, тъй като те не биха използвали ядрени оръжия срещу руска територия под страх от взаимно гарантирано унищожение.

Втората причина е, че ядреното оръжие почти сигурно ще доведе до края на американската хегемония над европейските управляващи елити, или до отслабването ѝ, тъй като много граждани биха приписали отговорността за подобна трагедия на екстремизма на Байдън.

Третата причина е, че използването на ядрени оръжия ще увеличи броя на европейците, които се противопоставят на разширяването на НАТО по границите с Русия, дори и що се отнася за Грузия и Финландия.

Италиански професор разплака юрдеците в ЕС с анализ за войната

Разсъждението на обикновения човек би било следното: "Ако Русия използва ядрено оръжие, за да спре НАТО в Украйна, тя може да повтори същата операция във Финландия или Грузия в случай на конфликт".

По този начин цялата експанзивна стратегия, следвана от НАТО през последните 25 години, т.е. разширяване за сметка на Русия, ще губи все повече подкрепа в страните от НАТО в Европа. Алиансът ще бъде атакуван дори и на домашна почва, като се започне с Италия.

Италианците, които се противопоставят на изпращането на оръжия в Украйна, са абсолютно мнозинство към март 2023 г. Да не говорим каква може да бъде враждебността им към НАТО, ако Путин сложи край на играта в Украйна с ядрени оръжия.

Четвъртата причина е, че използването на ядрени оръжия би нарушило структурата на международните отношения.

Не е сигурно, че цялостната архитектура на Алианса ще рухне, но би било смъртоносна опасност за американските интереси.

Европейският съюз може да се дистанцира от Съединените щати под натиска на пацифистичните настроения в гражданското общество. Първата световна война, Втората световна война и ядрено оръжие на европейска територия биха били достатъчни, за да предизвикат процес от този тип.

Петата причина Байдън да иска умерена и продължителна война е свързана с Китай.

Си Дзинпин е против използването на ядрени оръжия. Въпреки това, ако Путин го използва, за да избегне евентуално поражение, Китай ще застане на страната на Русия, особено след като Джон Кърби отказа всякаква смекчаваща намеса от страна на Пекин.

Кърби каза, че предложението за прекратяване на огъня би било просто нечестен трик от страна на Китай, за да се даде време на Русия да си поеме глътка въздух и да консолидира териториалните придобивки.

Докато пиша, Зеленски струпва 80 000 войници близо до Бахмут: внушителна цифра. След като се реорганизира, руската армия ще приключи с изкормването на това, което е останало от Украйна със съпътстващото изтребване на мобилизираните украински деца и младежи.

Прогнозата ми ще намери ново потвърждение: "За всеки снаряд на НАТО, който украинците ще изстрелят срещу руснаците, руснаците ще изстрелят десет срещу украинците". Италия трябва незабавно да се намеси за посредничество, както се изисква от нашата конституция.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук