Настоящото служебно правителство има за цел смяна на управляващите. Това каза пред „Фокус“ председателят на Българската асоциация за политически науки проф. Румяна Коларова. Тя обясни, че досега не сме имали такъв кабинет.

„Особеното на този кабинет е, че се сменят не само хората с политически назначения, сменят се и такива с ранг на държавни служители. Този кабинет отива отвъд демократичните стандарти, според които държавните служители не трябва да са засегнати от смяната на властта”, коментира тя.

Служебното правителство не може да ремонтира направеното от бившите управляващи, каза още Коларова.

Каквито и разкрития да правят, те са само медиен шум, ако не бъдат доказани в съда. Най-смислената цел на това правителство би била да се стартира Планът за възстановяване и устойчивост, каза още тя и добави, че това ще е в национален интерес.

Коларова обърна внимание, че кабинетът е поел в съвсем различна посока. Според нея е рано за отчетност.

Политологът определи, че има прозрачност там, където тя е печеливша, а двойният стандарт при прозрачността ще изиграе лоша шега. Почтеността при някои служебни министри е факт, но при други може и има съмнения.

„Особеното тук е, че почтените министри не вдигат шум. Може би това е вид психологически рефлекс, защото тези, които имат скелети в гардероба, шумят много. Може би за да замаскират това, което искат да остане незабелязано“, каза тя.

Според Коларова истинската предизборна кампания ще започне две седмици преди изборите. Ефектът на служебния кабинет може да бъде оценен по изборните резултати, каза още тя и обясни, че военният профил на голяма част от министрите в кабинета не прави добро впечатление и дори е най-голямата слабост на кабинета.