Математикът проф. Николай Витанов отново даде информация за това как протича войната Русия-Украйна към днешна дата.

"Утре е дeн за размисъл, после идат избори, после е понеделник. Когато преди повече от 2 месеца по БТВ (намерете го това интервю) ме попитаха, какво очаквам за изборите, им казах, че правителство трудно ще се направи щом елементът К успее да построи кулата, наречена10%. Както правилно отбелязаха някои от вас тогава елементът К бе Костадин Костадинов, а кулата 10% беше очакваният изборен резултат на „Възраждане“.

Казах и че правителство може да се направи, ако се прескочи английската летва и обясних какво са правили Чърчил и Атли в началото на Втората световна война. Гледайте какво ще става, няма да пиша 3 дни.

Сега за войната. Време е да се направи кратка ретроспекция на това какво казах и какво стана.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. И си я отработих. Писах ви - математиката е по-силна от всякакви идеологии. Всяка идеология гледа света през криво огледало. А математиката – не.

Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна. Ама чете и реве. Каза ти се юрдеко – тази информация не е за тебе. Не я чети. Може да си повредиш перцата.

Когато започна тази война, казах две неща. Първо, че ще е дълга и второ, че ще победи по-силният. Войната се развиваше 3 месеца според изчисленията – на 50-тия ден украинската армия остана практически без тежка техника и добре, че беше поставена с украинската държава на системи, та да се държи.

Въпросът е – защо започна тази война, като можеше да не започне. Путин не искаше много – автономия на регионите, които днес ще анексира, в рамките на Украйна. И да не се разполагат нападателни оръжия на украинска територия. Това можеше да се регулира, но вече не може. Писал съм ви многократно, че смятам днешните дипломати и държавници за много по-некадърни от тези, които имаха да решават Карибската криза.

Както и да е, войната започна. Винаги съм смятал руската армия за по-силна. Винаги съм ви писал, че територии ще преминат от Украйна към Русия. Ето, днес ще стане това.

Не се заблуждавайте - и днес руската армия е по-силна. Писах ви, че върху Путин ще има натиск да спре да си играе на специална военна операция. Ето, имаше натиск и той даде резултат, какъвто се очакваше – в Русия върви мобилизация с цел да се намали единственото предимство, което украинската армия има – в мобилизирана жива сила. И това ще се случи, особена като се има наум с каква скорост се утилизират украинските резерви в жива сила.

Винаги съм ви писал, пиша ви и сега. Съвременна война не се води така. Не може да хвърляш пушечно месо срещу противник, който е по-силен от тебе и има повече пушечно месо. Това няма да свърши добре.

Днес се анексират територии, в следващите месеци обстановката ще се влоши още. Двата опита за контраофанзива не дадоха искания резултат – до средата на септември руснаците да се изтласкани от Украйна. Нали така – кофи с пепел бях нагласил да си посипвам на главата и ви бях писал, че няма да стане тая. Стана, каквото ви прогнозирах – днес - утре територия колкото една България ще бъде присъединена към Русия и войната коренно ще се измени.

Винаги съм ви писал, че Украйна и украинската армия са държани на системи, но с недостатъчни доставки на оръжие. Писал съм ви и защо е така. Винаги съм ви казал, чу англосаксонската доктрина е много добра и трябва да се учим от нея. А тя е – да намериш някой глупак, който да защитава и осъществява твоите интереси за собствена сметка.

Като последовател на Макиавели мога само да адмирирам тая доктрина. И ето я в действие – украинците ще се бият до последния украинец за отличното осъществяване на американските интереси в Европа. Няма какво да обвиняваме американците – прекрасно си играят играта. Те ще си осъществят интереса, руснаците ще вземат от територията на Украйна е тя ще е поредната държава съсипана от война – като Ирак и Сирия.

Какво още има. А, да – пропагандата. Знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщината в проукраинската пропаганда. Писал съм ви стотици пъти, че не се прави така. Вместо да ме послушат и да почнат да правят нещата както трябва, видяхте какво стана - „независими фактчекери“ почнаха да ме атакуват заради това, че не ми харесват големите загуби на украинската армия. Ами не ми харесват, не се води така война, за мен тия войничета са утилизирано пушечно месо за защита на чужди интереси.

Атаката срещу мен пропадна – едно, че нескопосността и лъсна веднага - „независимите сайтове с нефейк информация“ се оказаха украински, което е смешно, но е логично, когато „независимите фактчекери“ са част от същата тая пропагандна кампания. Витаги съм казвал – с такъв тип пропаганда няма да обърнете настроенията на преоблодаващото русофилско население на тая страна. Никой не слуша и си прави каквото иска. Е, давайте, обяснявайте им за украинските победи, пък те гледат как руснаците анексират украинска територия и не вярват.

Може би трябва да спра да ги критикувам, те няма да се вразумят пишман-пропагандаторите, но понеже този конфликт ще е дълъг, както винаги съм казвал, още много глупости могат да направят и пишман-пропаганда с обратен ефект да сътворят. Е, правете си я, тя молядругарката знае, че съм ученик със собствено мнение и със собствен поглед върху събитията от живота. Давайте, ковладете – и на мен ми е интересно.

Много ви писах, че трябва да гледаме на тая война от гледната точка на Бисмарк – с реализъм и откъм страната на националния интерес. Реват юрдечетата, та да ги забележат и тях, реват, че съм русофил, та дано молядругарката ги чуе. Молядругарко, молядругаорко-о-о-о, ние сме отличници, а Витанов е лош. Успокойте се – сто пъти ви писах, войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. А аз наблюдавам събитията и буквално си правя сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

Какво ще има да става оттук – нататък. Ами украинската армия скоро ще се окаже на руска територия от гледна точка на руснаците. Това не вещае добри времена за украинското пушечно месо. Украйна пък ще иска да си връща териториите. И това не вещае добри времена за украинското пушечно месо. Извод – утилизацията на украинското пушечно месо ще продължава с бързи темпове докато изчезне численото преимущество на украинската армия.

Техническата страна на войната – военните складове на запад се изпразват – добре е за западните военно – промишлени комплекси. Украйна трябва да си плаща – помощта не е даром, нали така, но тя е практически фалирала държава, тъй, че скоро ще почне песента – да им опростим дълговете, тоест, сметката ще падне върху западния данъкоплатец. Гарнирайте с инфлацийска и понижаване стандарта на живот и виждате бълбукане в икономическата база.

Съгласно Маркс, ще има промени в политическата настройка. Дълбоките държави ще се справят, обаче и те ще трябва да се променят в по-националистическа посока. И ние по-твърдичко трябва да си гледаме националния интерес. Времената на хубавия живот свършиха. Монополярният свят пак ще стане биполярен.

И ако си мислим, че ще седим по диваните, ще рупаме чиспс, ще подпръцкваме, а събитията ще ни заобикалят, много се лъжем. Който контролира България, контролира Балканите. Битката между молядругарките и между молядругарите ще е жестока. Затова ни трябват истински политици, а не ученици с уши, винаги готови за издърпване от молядругарките. Както винаги съм казвал – молядругарките си имат собствени интереси и си ги преследват. Червени линии ще продължават да се пристъпват, във войната ще бъдат хвърлени нови дивизии от двете страни. С много кръв, световният ред, както беше досега, отива в историята.

Днес няма да пиша за политологията. Във вторник – повече. Иначе – за деня за размисъл, - нещо от флорентинския сумрак

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 71)

... Промяната е доста рядко срещано нещо. Мнозинството от хората правят това, което са правили и вчера и ще правят същото и утре...

Абе Витанов, беш днеска преди изборите ли ще ни го цитираш това? Казва ни флорентинския мъдрец, че за да има промяна, трябва да има необходимите условия. Народът да не може да живее по старому, а управляващите и те да не могат да управляват по старому. Оп-па-а-аа-а,

пак почнах да цитирам разни практици с големи постижения. Я, да се спирам. Но вие си помнете, че условия за промяна няма, пък във вторник ще говорим пак. Може и да не съм прав, може да сме сбъркали с флорентинския мъдрец и големия практик на революционните ситуации. Да видим.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук