Днес референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон завършиха и резултатите (не) бяха изненадващи. Редом с това военните действия по оста Русия-Украйна продължават. Именно заради това проф. Николай Витанов даде информация за войната за 28 септември 2022 г.

"Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. И си я отработих. А вие си ревете. Писах ви - математиката е по-силна от всякакви идеологии. Всяка идеология гледа света през криво огледало. А математиката – не.

Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна. Ама чете и реве. Каза ти се юрдеко – тази информация не е за тебе. Не я чети. Може да си повредиш перцата.

Има нещо, за което няма да се разберем с „независимите фактчекери“. Аз казвам нещо очевидно – поради начина на водене на войната от украинска стана, украинските загуби са много големи и това не ми харесва. И на украинците не им харесва и си крият загубите.

И на фактчекерите не им харесва и носят вода от 9 кладенеца, за да се опитват да оборват това. Добре, хайде ще сменим малко тактиката. Няма да говорим за това, ще изчакаме края на войната. Тогава всичко ще лъсне, нали така.

Според „независимите фактчекери“ руснаците са лоши, а украинците са добри. Нали така. Обективна информация не се събира така, както те я правят, но добре – за мен няма значение как ще нарека руснаците и украинците. Хайде – от днес нататък, руснаците са лоши, пък украинците добри.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

Да видим сега какво става при лошите руснаци и добрите украинците

1. Натискът върху лошия Путин за по-твърди действия даде резултат. Че така ще стане, ви бе предсказано нали? Между другото – великите филми се основават на силни лоши злодеи. Спомнете си звездните войни или Матрицата. Значи – и тук имаме велик филм.

2. Остават 3-4 дни до присъединяването на територия и население колкото една България към лошата Русия. Нали така. Лоша, по-лоша, още по-лоша – ще го направи. Голяма победа за злото. Но не се чудим нали – светът е така устроен, че злото винаги побеждава.

3. Злите руснаци водят войната на украинска територия. Добре ли се справям, а? Я вижте колко пъти нарекох руснаците лоши и зли. Сега юрдечетата ще почнат да реват, че им ям хляба и не могат да ме стигнат.

4. Мобилизацията в лошата Русия. Върви си, знаем, злото винаги върви по план. Разбира се, има и добри руснаци, които бягат да спасят кожата, но в нашите, добри краища на света и на тях не гледат с добро око. Ние сме демократи, всеки има право на убежище, но туй всеки значи – който кажем ние. Това е положението.

5. Защо мобилизацията в злата Русия върви. Бисмарк е казал, че Русия е опасна с мизерията. Тоест, свикнали са на малко. Ние, в добрата част на света, сме свикнали на много. И понеже сме добрички, умни и красиви, през зимата ни чакат проблеми. Ето, лошите руснаци сами си взривиха газопроводите, че да не доставят газ за Европа.

Някой такъв като мен може да се усъмни – че защо да го правят, те и без това доставки няма. Как защо – злата Русия се самоизгонва от европейския газов пазар и го предоставя на силите на доброто. В интересни времена живеем, нали така.

6. Доброто винаги страда. Нали е така по холивудските филми? Ето малко сценарий и от мен - ще берем ядове тази зима. Не само в Украйна ще берат ядове. И ние ще берем. Ядове си посяхме, ядове ще берем. И виновни има – много отдавна ви пиша за политическа и идеологическа аматьорщина. И тя си има имена и лица.

7. Планът на лошите руснаци е прост: референдуми – присъединяване на територии към Русия, масивно навлизане на руската армия в тях. И тъй като украинската армия ще се окаже на руска територия, то съгласно руската военна доктрина може да се използва и ядрено оръжие по цялата територия на противника. Масивни удари по критичната украинска инфраструктура, студ, липса на вода и глад в Украйна през зимата. Като всеки план на злото – ще сработи. Основа за успеха – войната не се води на руска територия. На злата руската пропагандна машина и е по-лесно.

8. Планът на добрите украинци. И той е логичен, докато действа феята с пръчицата, която подава въоръжение. Доброто, разбира се е по-слабо и се бори със свръхсили срещу злото. Няма преимущество в авиация и артилерия, но все още има преимущество в жива сила.

Логично е да хвърли пушечно месо на фронта, нали. Ама на Витанов не му харесвало, че мрели много украински войничета. Абе карай, остави го Витанов, фактчекът показва, че никакви големи украински загуби няма, приказва си той.

9. Украинският план предвижда снабдяване с още оръжия. Писал съм ви – феята дава и ще дава, но ще дава според собствените си интереси. А те са – максимално изтощаване на злата Русия (ама го докарвам, а), изхвърляне на злата Русия от европейския петролен и газов пазар. Винаги съм ви писал – феята си знае работата, има прекрасни аналитици – и аз съм учил занаята по техните книги.

10. Украинската пропаганда. Тук някои хора не разбират защо Витанов се е хванал за главата и непрекъснато говори за аматьорщина, като това е доброто, бе. Според Украинската пропаганда, в Украйна нещата са по мед и масло, лошият враг се громи всеки ден по фронта и въпрос на малко временце е лошите руснаци да бъдат изгонени от украинска територия. Какво пък – вярно е – скоро няма да има руснаци на украинска територия. Добре ли то написах?

11. На фронтовете – добрите украинци атакуват, лошите руснаци се отбраняват. Героичната украинска армия не спира атаките при Херсон. Техника и пушечно месо благородно атакуват всеки ден. Къде отиват?

Витанов си мисли, че злото е направило черна дупка покрай Херсон. Но не се притесняваме, нали така. Доброто ще унищожи черната дупка. И ще почне от Нова Каховка. Чакам – ден 79. е, ами ще очакваме – голяма е черната дупка, не става да бъде унищожена бързо. Украински загуби? Няма, разбира се. Това показва фактчекът, човек като порови из независимите украински сайтове. Няма.

Покрай Харков. И тук силите на доброто атакуват всеки ден. Успехи не се виждат, но то е временно. И тук има черна дупка и има оплаквания, че от нея излизали дронове, които унищожавали западната тежка техника на добрите украинци. Нормално – злото си показва магариите всеки ден.

Да бъдем оптимисти – без никакви загуби доброто ще пробие фронта тук и най-накрая ще овладее цялата Харковска област, от която лошите руснаци се изтеглиха преди доста време. Или пък не се изтеглиха и черна дупка направиха. Знам ли, питайте независимият фактчек, оттам ще ви кажат. А ние чакаме победоносните успехи на доброто на Харковския фронт.

Какво да чакаме ли? Ами злото няма да се предаде без бой. Хубавият филм предполага край на детската игра наречена Специална военна операция. Злото ще хвърли нови дивизии във войната, доброто също ще добави пушечно месо. Червените линии се пристъпват една по една – ето вчера имаме повреди по руските газопроводи към Европа. Няма спиране. Понеже днешната младеж не знае, какво е да си войник, да и цитирам нещо, което знае – прочутата фраза от филмчетата за покемоните - „Приготви се за проблеми и то големи“.

Злото няма да се откаже да превземе цялата Донецка област. Планът е прост – 80% от тежката украинска промишленост е там. Някои ме обвиняват, че гледам много логистиката. Ами гледам. Резултат от действията на злото – Украйна остава с 20% от тежката си промишленост отпреди 2014. Таман добре за Евросъюза – няма да конкурира европейската тежка промишленост, я. Та гледаме какво ще има да става. Злото натиска там, признава си го и Генералния щаб на добрата армия.

Хайде стига затова за днес. Надявам се, новият ми стил да ви харесва. Виждате ли как дръпнах – я пребройте колко пъти нарекох руснаците лоши и зли. Сега да видите, каква ревност ще почне. Тичайте, тичайте да ме ковладите на молядругарката. Тя мощно ще ви се смее.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 18)

Почнах да ви пиша за политическата система. Хайде днес още малко. Ама защо изобщо се строи такова нещо в една държава?

Просто е – за да обезпечи властта на дадена социална група. Идваш на власт, плясваш политическа система и си браниш властта – къде демократично, къде недемократично, къде с насилие, къде без. Ама защо ти трябва да си обезпечаваш властта. Ами, за да управляваш сфери на обществената дейност така, че да прокараш интересите си.

Ми как? Ами поставяш цели, задачи, правиш програми, чертаеш пътища за развитието на обществото, направляваш политическите институти. И не забравяш – интереса клати феса. Клати го как – чрез политическата система. И като ще си прокарваш интересите, ти трябва мобилизация на ресурси. И туй нещо – през политическата система.

Та политическата система ни трябва за легитимация на властта. Ако сме елит на място (а елит не на място има само в Дания, както добре знаете) през политическата система ще формираме политическото съзнание на индивида. Като гледам как индивидите псуват представителите на политическата система, тук май имаме мъ-ъ-ъ-нички проблеми. Други мъ-ъъ-нички проблеми са при интеграцията на обществото и взаимодействие между елементите му. Правим кой колкото може.

Млъквай, бе, Мориарти, ще каже някой. Млъквам, де млъквам. Докато доброто приказва, злото трябва да действа.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 69)

... Ако съществува диспут, който реално ви губи времето, без да печелите нищо, отдалечете се...

Имам навика да се заслушвам по Макиавели и такива като него. Хубав съвет. Махам се от диспута с фактчекерите за украинските загуби. Те нека си доказват, че такива няма. Махам с ръка, казвам – ще видим накрая на войната и продължавам.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук