Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 8 август.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 08 август 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вирусът се задъхва и вълната достигна пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро. През тази седмица се очаква да се пречупи и тренда на нарастване та заетостта на болниците. След това смъртността се очаква да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Както очаквах, Варна излезе от Етап 2 и се върна на Етап 1 от мерките. Цялото Черноморие е в зелената зона. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 25. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 324.51 на 100 000. Спада. Трендът на нарастване се пречупи. През тази седмица се очаква спадът да се затвърди и да се засили. Вълницата се очаква да бъде прекършена. Сега вече започвате да разбирате, защо през цялото време я наричах вълница, а не вълна.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повечeто от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това и стана. Обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта. Това стана с Бургас и с Варна.

Помнете – спазвайте мерките и изчакайте хладнокръвно те да обърнат тренда. Юрдеците реват, че нямало мерки и никой не ги спазва. Напротив, мерки си има и хората ги спазват и както се вижда, мерките дават резултат – вълницата се пречупи. Мерките са добре дозирани – някои юрдеци въобще не усещат, че ги има, налагат се в точния момент и за кратко време. След като дадат резултат и съответните индекси паднат под праговите стойности, мерките се махат. Всичко е ясно и кратко – няма излишно държане на марки, няма ексцесивни мерки. Видяхте – за тази вълница мерките бяха наложени точна когато можеше да се спре дифузното разпространение.

Спряха дифузното разпросдтранение, потиснаха клъстарното разпространение, вълната бе пречупена и тръгнахме надолу. Черноморието излезе от жълтата зона и отиде в по-благоприятната зелена зона. Както бе изчислено, хората, които спазват мерките, основно носиха на гърба си ревящите юрдеци и тарикат-Юрдешковците и ги пренесоха и през тази вълна. Сега юрдеците реват, та се дерат срещу Витанов. Помним желязната

Теорема на Витанов: Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата се задъхва. Мерките започват дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 129 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.06.

Числото е над 1.00, обаче стойността спада и вече не е така висока, каквато беше. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за супер пожар - няма супер пожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.53

София-град - 0.51

Пловдив - 0.45

Бургас - 0.61

Варна - 0.53

По южните граници

Благоевград - 0.58

Кърджали - 0.87

Смолян - 0.43

Хасково - 0.60

Ямбол – 0.63

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Даже има лек спад. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Навреме наложени, краткотрайни мерки с ясна цел – да спрат дифузното разпространение на вируса. Спряха го. Демонстрира се какво е контрол на ситуациятана основата на математическо моделиране.

Юрдечта реве. Едно, тя не може това – какъв контрол, тя не може да мери каква е опасността от дифузно разпространение, че да знае кога да налага мерки, че да го спре. Има и още нещо. Юрдечта я е страх, че щом такъв контрол е възможен за пандемията, Витанов може да разработи технологии и за контрол на други неща. Правилно ли се страхува юрдечта – да. Както виждате, крякането на юрдеците и тарикатлъка на Юрдешковсците са отчетени добре при моделирането и прогнозите си се осъществяват една след друга.

За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Знаете, че има мерки с цел - да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение още го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 129 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.7 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.51. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето вече всички в зелената зона. Точно както бе прогнозирано и точно във времето, което беше прогнозирано. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Стара Загора - 0.62

Шумен - 0.43

Търговище - 0.44

Велико Търново-0.41

Видин - 0.44

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица. Виждате, че в Стара Загора заболеваемостта е висока ,но дифузно разпространение няма и клъстерното се потиска. Очакванията са Стара Загора да отърве кожата и да не влезе на Етап 2.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Гледайте добре как се прави и се учете. Защото няма все аз да се занимавам с това.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 47

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Около 9.5% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1098

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 22%

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 129 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си и дори започват да намаляват. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.

В допълнение два индекса, за които Витанов не говори – индексът на юрдешката глупост и индексът на тарикат-юрдешковщината не се повишават. Което е много добре. Тези индекси ни казват, че по-голямата част от народа ще пренесе крякащите юрдеци и тарикат юрдешковците отново на гърба си и през тази вълна. Както се сещате, мемоарите ми ще са страшно интересни, когато седна да ги напиша след години.

Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

7. Днес – картата на риска. Има доста червено по нея. Обаче не се появи виолетовото – нaй -високо нива на риск. И следва намаляване на територията на червения цвят и увеличаване на територията на жълтия цвят. Време е вълницата да си отиде. Които четете тези сводки, сте забелязали, че един единствен човек в държавата предвиди, че това ще е вълница, а не целокупна вълна.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования. И ето – започват пак разочарованията за тези, които са се хванали на голата кука на убийствено аматьорската проукраинска пропаганда. По добре четете тази сводка и няма да сте изненадани от това, което става и което има да става.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си почна. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега. Причината е че Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Обаче руската армия почна настъпление по на север – откъм Изюм. Това е интересно.

Целите са 2: прекъсване на западните логистичните линии на Словянск-Краматорската групировка на украинската армия чрез удар от север и да не забравяме 2. завземане на територия за разполагане на логистиката за удар срещу Харков. Разбира се, украинската армия оказва ожесточена съпротива. Придвижването на руската армия на юг от Изюм е смързано сдиректна опасност от котел при Словянск и Краматорск. Затова украинците са изградили 2 отбранителни линии там

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Очаква се линията да бъде пробита след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро.

Малко отклонение тук. Сумарната численост на украинската групировка в Донбас е около 50 000 човека. Никак не е малко. Като численост това са 5 пълни дивизии, натъпкани в не много голям район. Юрдек пашите реват, че не съм знаел, че украинската армия имала бригадна организация. О, знам, генерал-пашалар ефендилер, знам. Общата численост на групировката е добре да се брои на дивизии, защото те украинските бригади там далеч не са пълни, а и оредяват всеки ден. Та, украинската армия има численост за юростна съпротива в Донбас. Сражението ще е жестоко. Това са последните високобоеспособни части на украинската армия.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Акцента отива върху Соледар, тъй като превземането му ще пробие отбранителната линия и ще постави Бахмутската украинска групиронка в тежко положение. Писах ви, без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбас е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руската армия вече превзе Пески. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са вече града. Започват битките вътре из кварталите. Много бързо стигнаха руснаците до Авдеевка. Очаквах повече съпротива. Накрая донбаската украинска групировка ще бъде стегната в клещи в Словянк и Краматорск.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина. Има и опит за руско настъпление от север, една от целите на което е пресъсването на тези логистични линии

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Окомплектовката на украинската армия е под 50% от необходимата. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск. Обаче руснаците си подготвят полека логистиката за атака на Харков.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Украинците бомбардират един мост в Херсон и още един, по на север. Обаче има и трети мост, без да броим понтонните мостове, които руснаците направиха. Руснаците прехвърлят доста части в това направление. Да не се случи тъй, че вместо украинска контраофанзива към Херсон, да гледаме руска офанзива към Запорожие и Кривой рог. Гледаме и чакаме украинската контраофанзива.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма контраофанзива.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 29 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Чакам да науча името на генерала-юнак, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Много ще ми е интересен, защото ще хвърли войничетата си без окомплектовка и без опит на явна смърт. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата.

Сега кратка бележка. Ама откъде са ти данните за украинските данни, ама дай си източниците на информация, ама напиши ни сводка и ни я дай, пък ний ще решим какво от нея да кажем, а ти си мълчи. Какво да пиша тук – аматьори. Писах ви – украинската армия може да си позволи едно настъпление към Херсон. Все още може, докато руснаците не са напълнили плацдарма с части за офанзива. Казах ви и какво се очаква да стане при това настъпление. Казах ви го с една дума – Сталинград. И помнете – след Сталинград винаги идва Харков.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Знаете, че думата, която употребявам е – аматьорщина. Натовските армии сериозно трябва да се поучат от тази аматьорщина.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден дванадесети)

......Мъдрият владетел не се вълнува от това, дали ще го познават хората, а от това – достоен ли е да знаят за него хората. Той не се вълнува от това, дали ще го познават съседните владетели, а от това, дали тоъ познава съседните владетели. Вълнува го не дали подчинените познават своите началници, а дали началниците познават своите подчинени. Владетелят се вълнува не от това дали низините познават тези, които са на върха, а от това, дали тези, които са на върха, познават низините.....

Да видим сега какво е у нас. Няколко прости въпросчета с очеваден отговор. Колко от нашите най-висши политици са достойни да знаят хората за тях? А познават ли висшите ни политици висшите политически кръгове в околните държави? Началниците познават ли своите подчинени, след като началниците се сменят след идването на всяко правителство? А низините, какво да кажем за низините. Тия, които са на върха познават ли какво става из низините?

Ама откъде е това бе Витанов. Да знаете, императорът Тайцонг от династията Тан почитал двама учителя – Конфуций и Кунгфуций. Кунгфуций бил много полезен на бойното поле. Другият бил, за да се научи императорът да разбира чиновничеството и политиците. Добре се научил. Създал такава устойчива бюрократична машина на китайската империя, че каката У-Хоу не могла да я разбие 20 години, въпреки, че назначавала калинка след калинка. Конфуцианското чиновничество е голяма работа. Стига да знаеш, как да го управляваш.

Ама как да го управляваш ? Питаме Много големите познавачи и по-специално, оня , със статуята до Галилей в сумрака на Флоренция до реката.

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесети)

...Всички са готови да умрат за вас, когато изгледите за скорошна смърт са отвъд хоризонта.....

Да наречем това Ура-ефект. Ура-ефектът е ясно видим при направата на нови партии. Подшушне някой обработен социолог, че партията има преспектива и у-ра-а-а-а, течем натам. Дойдат избори, партията не вземе властови позиции – няма какво да мрем за тия, давай следващите. А кои са следващите – а, да социозозите Х и У ни подшушнаха на ухо.

А какво да направим, за да не се лутаме. Ето

Теорема за провала на Витанов: Добрият анализ на миналия провал е в основата на идващия успех.

Понеже в Германия много ме караха да чета Хегел и Маркс, формулировките ми са все едни диалектически такива. Но стига толкова.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук