Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 5 август.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 05 август 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро.

Както очаквах, днес Бургас излезе от Етап 2 и се върна на Етап 1 от мерките. Варна се очаква да го последва до края на седмицата. Народе, отивай на море, който има такива планове.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 22. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 331.06 на 100 000. Това е малък спад в сравнение с вчера. Трендът на нарастване се пречупи. В околопиковата област сме. През следващата седмица се очаква спадът да се затвърди и да се засили. Вълницата се очаква да бъде прекършена. Сега вече започвате да разбирате, защо през цялото време я наричах вълница, а не вълна.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повечeто от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това и стана. Обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта.

Това стана с Бургас. Следва Варна. Помнете – спазвайте мерките и изчакайте хладнокръвно те да обърнат тренда. Забележете – благодарение на математиката мерките сега се налагат за много кратко време – ударът с рапирата и прицелен, пуска се кръв на вируса, той отслабва и мерките се махат. Не си правете илюзии обаче. Днес има само 1 човек в държавата, който има технологията за това. Радвайте се, че го има. Иначе щяха да са налице дълги периоди на тежки мерки без особен резултат, както е в някои страни на западна Европа.

Юрдечта щеше да разпарчетоса Луната от рев. Те и сега реват, но по малко. Инстинктивно усещат, че бъркат. Между другото, засилват се съобщенията, че този вирус може би е изкуствено разработено биогенетично оръжие. Ако е така, изилиза, че аз сам борец срещу прилагането на това оръжие върху българския народ. И идва простото въпросче – а за какво се борят ревящите срещу мен юрдеци? За повече заразени от биогенетичното оръжие ли? Жалки, юрдешки времена. Андрешко се превърна в Юрдешко. Юрдешко е на следващото ниво на простотия – готов е и себе си да затрие.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата се задъхва. Мерките започват дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 126 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.07.

Числото е над 1.00, обаче стойността спада и вече не е така висока, каквато беше. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.58

София-град - 0.52

Пловдив - 0.54

Бургас - 0.65

Варна - 0.51

По южните граници

Благоевград - 0.64

Кърджали - 0.89

Смолян - 0.42

Хасково - 0.65

Ямбол – 0.64

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата.

За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение още го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 127 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.7 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.54. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето скоро всички ще са в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Монтана - 0.39

Пазарджик - 0.66

Перник - 0.48

Плевен - 0.55

Разград - 0.39

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Гледайте добре как се прави и се учете. Витанов няма да е вечен. Както се вижда, технологията на Витанов работи перфектно. И това е факт. Юрдешко може да почва да вие срещу Луната. Вий Юрдешко, вий. Вий срещу технологията, която ти спасява задника от дълги периоди с тежки мерки. Чужденците отдавно са забелязали, че благодарността изобщо не е силна страна на българина.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 56

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Около 11% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1066

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 21.3%

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 127 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.

Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

7. Днес – картата на риска. Има доста червено по нея. Обаче не се появи виолетовото – ной -високо нива на риск. И следва налаляване на територията на червения цвят и учеличаване на територията на жълтия цвят. Време е вълницата да си отиде. Които четете тези сводки, сте забелязали, че един единствен човек в държавата предвиди, че това ще е вълница, а не целокупна вълна. Ревете Юрдешковци. Витанов пак позна.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования. И ето – започват пак разочарованията за тези, които са се хванали на голата кука на убийствено аматьорската проукраинска пропаганда. По добре четете тази сводка и няма да сте изненадани от това, което става и което има да става.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си почна. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега. Причината е че Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Обаче руската армия почна настъпление по насевер – откъм Изюм. Това е интересно. Целите са 2: прекъсване на западните логистичните линии на Словянск-Краматорската групировка на украинската армия чрез удар от север и да не забравяме 2. завземане на територия за разполагане на логистиката за удар срещу Харков.

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Очаква се линията да бъде пробита след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Съобщенията за отстъплението на 3 украински бригади вече сте ги чели. Украинската армия се готви да напусне тази линия, за да не попадне в обкръжение след очакването падане на Авдеевка. Писах ви, без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превзематтежко укрепения Бахмут и ще го направят. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбас е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руската армия вече превзе Пески. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са на границата на града. Започват битките вътре из кварталите. Много бързо стигнаха руснаците до Авдеевка. Очаквах повече съпротива. Двете украински дивизии накрая ще бъдат стегнати в клещи в Словянк и Краматорск. Няма да издържат дълго срещу атакуващите ги поне два армейски корпуса. Направо да се чудиш – руснаците имат числено превъзходство в Донбас, докато украинската армия е по-голяма от руската групировка в Украйна. Но какво да се чудим. Знаете посления доклад на украинския генерал щаб до Зеленски – 191 000 убити и ранени, 48% окомплектовка на армията, нисък боен дух, силен недостиг на специалисти за боравене със западното въоръжение. Казват му генералите му, че Украйна губи войната. Тая мисъл обаче не може още да му влезе в съзнанието.

Да видим, какво ще има като пропаганда след падането на Авдеевка.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина. Има и опит за руско настъпление от север, една от целите на което е пресъсването на тези логистични линии

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Окомплектовката на украинската армия е под 50% от необходимата. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на укрраинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск. Обаче руснаците си подготвят полека логистиката за атака на Харков.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ. Няма контраофанзива.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 26 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. Чакам да видя юнака, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Много ще ми е интересен, защото ще хвърли войничетата си без окомплектовка и без опит на явна смърт. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата. Украинските загуби по украински данни са 191 000 човека. Могат да издържат докъм 300 000. Тоест могат да се позволят една атака на Сталин(Херсон)град. А след това? А, да, мобилизираме още 500 000 запасняка. Още, значи, че вече сме мобилизирали 500 000. Украинската армия преди началото на войната беше малко над 200 000. Минус 191 000, сещате се какво е отанало като обучен професионален състав. Положението е отчайващо, но вие не ме слушайте. Ей сега, ей сега ще почне контранастъплението.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Знаете, че думата, която употребявам е – аматьорщина. Натовските армии сериозно трябва да се поучат от тази аматьорщина.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден девети)

......Мъдрият владетел се вглежда ив най-малкото и се заслушва и в най-тихото. Негово задължение е внимателно да се вслушва, за да знае какво мислят обикновените хора и да вземе под внимание плановете и мненията на чиновническото съсловие и на простолюдието. Тако всички хора около него ще станат негови очи и всички гласове наоколо ще помагат на слуха му. Владетелят е мъдър дотолкова, доколкото умее да глада и е способен дотолкова, доколкото умее да слуша....

Казана по моему: добрият политик трябва да се заглежда в нещата, които правят и в това което говорят чиновниците, които са неизбираеми (дълбоката държава) и обикновените хора.

Това са двете задни колела на държавната кола и те я движат. Политиците контролират предните две колела, които насочват колата по траекторията, която политиците искат (доколкото задните две колела позволяват). Ако има синхрон, колата върви бързо. Ако няма – може и да спре. Задачата на добрия политика е да поддържа синхронизация.

Я да видим: Синхронизирани ли са нещата в България. Я, Витанов, най-добре не говори за това. Не ни показвай авгиевите обори. Та като стана дума, нали се сещате как Херкулес ги е почистил тези обори. С революционно приложение на методите на механиката на флуидите, тъй да се каже.

Ама как да синхронизираме? Нали се разбрахме. Отивате във Флоренция, там на централния площат в полумрака до галерията и малко преди реката стои статуята на Галилей. А до нея стои една друга. Статуя ня един друг човек, чието първо име е почти като моето. Хващате капиталната книга и четете. Ама четете както трябва. Там пише

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и девети)

...Преди всичко се опитвайте да спечелвате хората.....

Ама как. Управлявате много хора. Гледате нивата в йерархията под вас. Там има два вида хора – VIP и QIP. Заместниците ви са VIP, те обикновено движат оперативно нещата и като така, не могат да си позволят да бъдат особено милостиви, защото трябва да са ефективни (иначе може да решите да ги смените с някоя калинка). Тия, едно -две нива под тях са важни. Те са QIP (Quite Important Persons), те са трансмисията между голямото началство и управлявания народ. Те са вашите хора – това е долната част от дълбоката държава. Те трябва да спечелят народа за вас, образно казано. Ако не могат, сменете ги. Внимавайте обаче – колкото повече назначавате от категорията Дон Калинко и Доня Калинкита, толкова по зле за работата. И за властта ви. Но стига за това.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук