Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 30 юли 2022 г.

"Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна", уточни той.

"Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 16. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 319.36 на 100 000. Има да расте.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата полека почва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат. Последният напън се очаква през следващата седмица. Да припомня какво очаквах – да се прехвърлят 3000 нови случая на ден, но най-много да се стигне да 4500, като писах, че потенциал да се вдигнем устойчиво над 4500 няма. Плюс това се наложиха и мерки, които дават резултат. Юрдечта сочи Гърция и кряка, че там нямало никакви мерки. Но има страшно много болни. Могат да го карат леко, но ще имат да се борят с постковид усложнения. С това ще си платят, че замотаха превенцията в името на сезона. При нас не е така. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко. Тук си правим сметката. Буквално.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 121 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.31.

Числото е над 1.00, обаче стойността спада. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.62

София-град - 0.65

Пловдив - 0.59

Бургас - 0.65

Варна - 0.57

По южните граници

Благоевград - 0.70

Кърджали - 0.86

Смолян - 0.68

Хасково - 0.68

Ямбол – 0.57

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. В няколко, през следващата седмица може да се появи, но за съвсем кратко.

Минаваме добре през вълницата.

За страната, индексът е около 1.6 пъти под критичната стойност. Вече трябва да внимаваме. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри.

Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното вече е доста разпространено. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойно, но и там вносът от юг си е висок. Мерките обаче контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Тук стандартното предупреждение – Стигнахме 3000 случая наден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 121 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 1.6 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.70. Тук – около 1.4 пъти под критичната стойност, но започва да я приближава.

Спокойно е. Писах ви – юли ще свърши спикойно, без дифузно разпространение. Сценарият ще се смени, но ще е относително спокойно, защото болниците няма да са пълни. Така и август месец. А вече с какво ще гарнираме салатката на спокойствието – с бравошаровски дресинг или с помиярски дресинг – от нас си зависи. Каквото си го надробим, такова ще си го ядем. Отива на бравошаровски дресинг. Това е добре.

Юрдеци, дълбоко се поклонете на хората, които спазват мерките. Те ще ви отърват и тоя път.

За сведение - индексите в още няколко области

Шумен - 0.49

Търговище - 0.54

Велико Търново- 0.34

Видин - 0.31

Враца - 0.64

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Пазете се – клъстерното разпространение в страната е силно. Вероятността да се заразите вече не е малка. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и следващата седмица.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 55

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Стигнахме 11%

Текуща заетост неинтензивни легла : 984

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 19.6%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някоой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 121 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение засега е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на „Браво Шаро“.

Прогнозата я знаете- юли ще си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – прогнозната карта за 14 дневната заболеваемост. Виждате – червеното доминира. Вижда се и къде се очаква проблемите да се задълбочат. Не се очаква да стане картата много по-тъмночервена от това, което виждате.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Логистичната подготовка за това сражение свърши. И то си почна. Срещу двете украински дивизии в Словянск-Краматорската агломерация трябва да бъдат концентрирани 2 армейски корпуса за успешно настъпление. Концентрацията завършва. Да направиш логистика за настъпление на 2 корпуса хич не е лесна работа. И не става бързо.

1. От север.

Тук няма особено движение засега.

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита съвсем, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Концентрацията на бойните действия се очаква да е по други направления – изток и юг. Тук – артилерийски обстрели.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града, с което ще се спука пропагандния балон, че Лисичанск бил последният град, който руската армия ще превземе.

Писах ви, проблемът за руснаците ще дойде, след като превземат Северск и Соледар. Те трябва да подготвят атаката на Словянск и Краматорск от изток. Логистиката не е малка, а и Бахмут е проблем. Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация.

Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбаст е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

Но има интересни индикатори. В района и южно от него се струпва тежка руска артилерия – 203 мм САУ Пион, което е доста едно такова противобункерно оръжие. За 240 мм оръжие с кодовото име СА4 ще говорим по-долу. Това показва, че руската армия наближава бункерите около Словянски Краматорск от изток и съответно се готви логистично да ги щурмува.

3. От юг

3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка. Руснаците струпват сили там и атаката тръгва.

Засега руският напредък не е много голям. Обаче го има. Украинците трябва да пратят допълнителни части там, за да няма пробив. Това отслабва отбраната на Авдеевка. Тя е силно укрепена, но руснаците няма да търпят такова нещо в тила си. Та – очакваме интензивни сражения при Бахмут и Авдеевка – не директна атака, а по скоро пробив на фронта около тези градове и обкръжаването им. С последваща атака срещу бункерите там с 203 мм СУА Пион. Интересно ще стане в Авдеевка.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск.

По другите части на фронта

Ей ви анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Западната помощ стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Имало 200 000 армия, която щяла да нападне в посока Херсон. Опит за отвличане вниманието на руснаците от Словянск и Краматорск. Няма да стане. Руснаците и те могат да смятат и знаят, че доставеното западно въоръжение може да окомплектова 4-5 бригади, но не и 20 дивизии.

Второ – помислете си следното. Около Херсон населеността не е гъста като в Донбас. Местността е равнинна. Руснаците придвижиха 240 мм СА4 установки натам. 2 броя от тях могат да спрат могъщата уж 200 000 армия. Защо? Другото име на СА4 е Тюлпан – свръхтежка минохвъргачка, способна да изстрелва тактически ядрени заряди.

Придвижването на свръхтежката руска артилерия на юг показва, че украинците наистина ще се пробват да атакуват там. Знаете какво гледам при това положение – дали има достатъчно площи за гробища. Не мога да се отърва от логистиката при анализа на войната и това си е.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски саза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива.

Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.

Броим.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТИ

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва.

Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТИ.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 20 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. 2СА4. И друго знаят. Херсон е като Сталинград. Не успеят ли там, ще загубят и Харков и Одеса. Затова не им се рискува на украинските генерали. Обаче ще се намери юнак, поменете ми думата. Има един закон на Витанов

Глупостта е равномерно разпределена из всички обществени слоеве.

Идва подходящ момент този закон да се задейства – съгласно него, в украинският генералитет има поне един, който си мисли, че може да превземе Херсон. Логистично погледнато – сега е моментът да се опита, докато руските корпуси се разправят с украинските дивизии по на север. И докато Свети Тюлпан ядрения не е пуснал крак на юг. Защото изстреля ли Свети Тюлпан първия ядрен боеприпас, идва началота на края и Свети Джавелин и Свети Хаймарс ще им остане само да четат главата за Апокалипсиса (и за Страшния съд). Не е никак весело. И на нас няма да ни се размине в тоя случай. Затова по-добре за нас Свети Тюлпан да не го хранят с ядрени манджи.

Но стига за това. Седим и кротко чакаме украинската армия да почне настъплението при недостатъчна логистика. Знаете, при това положение, гледам, разширяват ли се навреме площите за гробища. Но не слушайте мен. Слушайте Юрдек пашите от локвата пред кафенето. Те там обсъждат нещата с прочутия генерал-фелдмашал von Leerkopf от кафенето и с други прочути фелдмаршали. Те ще ви обяснят компетентно как ще стане настъплението. Аз правя, каквото си мога – броя дните до началото му.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

Обаче аматьорщината избива ли избива. Зеленски каза, че бомбандировката на затвора с военопленниците е военно престъпление. Руснаците просто показаха на западните журналисти остатъците от снарядите на Хаймарс, с които е бомбардирано. Какво да кажа? Абе американци – вие сте създали пропагандата. Абе пратете им някои от вашите добри специалисти, стига с тия аматьорски изцепки, че смешни станаха вече.

Народа български е като Санчо Панса. Ти умнокрасиво му разправяш за огромните украински успехи, то се смее и пита какво е превзела украинската армия. Не става така.

Ама пиша си аз и никой не чува.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, зада познаете откъде е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден трети)

......Влизай решително в противоборство, но не забравяй предпазливостта....

Политическите боричканици у нас са решителни нали. Кокалът е във въздуха и битката е кой ще го докопа. Ще кажете – ама Витанов, щом ни пишеш това, сега ще ни кажеш, че няма предпазливост. Така е – няма препазливост за много неща. Демокрацията е в опасност? Мхм, ще кажете, че те туй всеки ден ни го разправят? А защо е в опасност? Може би някои от вас знаят, че когато почнах да изучавам математическата икономика в Германия, преди да ми дадат да чета Кейнс, Самуелсън и Кругман, ме накараха хууубавичко да разбера Маркс. Аргументът бе железен – за да разбереш капитализма, трябва добре да знаеш най-големия му критик.

Ей ви сега един анализ за демокрацията. За да работи добре демокрацията, народът не трябва да бъде много беден, трябва да има едно силно господстсващо вероизповедание, народът да бъде съставен от преобладаваща като численост етническа група и елитът да бъде единен. Аха, ще кажете, разбрахме що в САЩ демокрацията работи. Напоследък скърца обаче? Що? Етническата група, бе глупако Витанов и единството на елита гледай и ще разбереш.

Ами у нас? Не работи. Що? Беден народ, разединен елит, това стига, за другото засега няма да говорим. Обаче да се сетим за лошия Маркс. Имаме вертикална линия на властта. Когато властта е слаба, тя не може да управлява ефективно. Друг управлява ефективно. Кой? Ами, парица йе царица. Парите управляват. Затова са те и буржуазните революции – да намасят силата на централната власт, та да могат да управляват парите. Туй е съдържанието. Трябва да му турим и форма. Питаме народа веднъж на 4 години кой да управлява – парите на едни хора или парите на други хора. Демокрация, батка. Виждате защо е вредно за демокрацията елитът да е некадърен. Прекалено често предизвиква избори и народът може да се сети, че го цаламбуркат.

Ама защо политиците правят така?

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и четвърти)

... Целият шапка, а никакви говеда....

Заемам това от тексаската политика – там така казват на политици, дето само много говорят, а народът не ги слуша (обърнахте внимание на това - ...никакви говеда..., нали така).

Иначе, накратко казано:

Дон Кихот към Санчо: „Санчо, Санчо, аз съм рицар, пък нямам армия“

Санчо отговоря: „Много приказвате, Ваша Милост, дори говедата няма да тръгнат след Вас.“

И тай, добре дошли в страната на големите шапки. Как коя – Тексас, разбира се. Вие какво си помислихте. Проблеми у нас няма. Както казва класиката – проблемите са само в Дания.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.