Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 26 юли 2022 г.

По думите му страната ни все още се намира в сценарий "Празни болници", в който вече сме от 12 дни. Математикът прогнозира стабилността му още поне 45 дни и все пак не забрави да уточни, че той има три подсценария, а от нас зависи в кой ще влезем.

Според него това, че във войната има затишие не значи, че не приближава голяма буря. 

Ето и целия анализ на математика:

"Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 12. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 272.71 на 100 000. Има да расте.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато заболеваемостта тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. Има време дотам.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се слравнява с други страни, още повече с Германия например.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения). Вчера казах по телевизиите, че този сценарий има 3 подсценария в зависимост от броя нови случая на ден:

а.) „Куче тарикат порода“ – поглеждаме към 3000 нови случая наден и тръгваме надолу. Това изисква координаро усилие от целия народ да се предпазва и да спазва мерки каквито има. Опитът показва, че е малко вероятно

б.) „Браво Шаро“ - максималният брой случаи тук е 4500 на ден и тръгваме надолу. Предполага по-сериозни мерки и спазването им от 80% от народа.

в.) „Помияр“ - правим каквото си искаме и гледаме друг да ни е виновен за кашите, които набъркваме. Достигаме до 7500 случая на ден преди да тръгнем надолу, прецекваме си август месец.

Стигнахме 3000 наден. И ще ги задминем другата седмица. „Куче тарикат порода“ не се очаква да се осъществи. Такава беше и прогнозата. Хващаме и осъществяваме „Браво Шаро“ - до 4500 случая на ден, най-много 2-3 дни да прихвърлим. Пречупваме вълницата, караме спокоен август, септември децата тръгват нормално на училище, слизаме на ниско нива на заболеваемост, посрещаме така есенно-зимната вълна и преминаваме и през нея без проблеми. Затова тоя сценарий е наречен така - „Браво Шаро“. Ех, ако ще помиярстваме и ще си създадем сами проблеми – каквото си надробим, това ще сърбаме. Изборът е ваш.

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там модифицираният Омикрон си бушува. Внасяме си.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 117 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.55.

Такова беше и очакването – да надмине 1.00. Разбрахме се – като не ви харесва това число, което не съм го измислил аз, хващате и измисляте по-добро.

Писах ви, пиша и пак – очаквах числото да надмине 1.00, което означава, че се очаква заразата да спре да се свива. 1.55 е сериозна стойност – премина 1.5. Ако не внимаваме, ще се подпали дифузното разпространение.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.63

София-град - 0.70

Пловдив - 0.64

Бургас - 0.62

Варна - 0.65

По южните граници

Благоевград - 0.60

Кърджали - 0.98

Смолян - 0.65

Хасково - 0.79

Ямбол – 0.52

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Но както виждате, стойностите започват да наближават критичната стойност. Особено трябва да се внимава в Кърджали.

За страната, индексът е около 1.5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Посоката на стойността на индекса е – нагоре. Нали помните – преди месец беше към 10 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното вече е доста разпространено. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг си е висок.

Как да го охарактеризираме с две думи – държим индексите на дифузното разпространение под 1 и най-много седмица над 1 – Браво Шаро! Изтървем ли ги 1 седмица да са над 1 тръгваме по широкия път на помиярщината. Това е положението.

Тук стандартното предупреждение – Стигнахме 3000 случая наден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 117 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. ИЗДЪРЖА. ПРЕДСКАЗАНИЕТО СЕ СБЪДНА.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 1.5 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.68. Тук – около 1.5 пъти под критичната стойност, но започва да я приближава.

Спокойно е. Писах ви – юли ще е спокойно. Сценарият ще се смени, но ще е относително спокойно, защото болниците няма да са пълни. Така и август месец. А вече с какво ще гарнираме салатката на спокойствието – с бравошаровски дресинг или с помиярски дресинг – от нас си зависи. Каквото си го надробим, такова ще си го ядем.

За сведение - индексите в още няколко области

Видин - 0.55

Враца - 0.51

Габрово - 0.58

Кюстендил - 0.52

Ловеч - 0.62

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Но виждате как индексите растат. Пазете се – клъстерното разпространение в страната е засилено. Вероятността да се заразите вече не е малка.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 44

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Няма и 10%

Текуща заетост неинтензивни легла : 891

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 18%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дне с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирено няма да изтеглите късата клечка.

6. Заключение от проверката - и днес, 117 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение засега е угасено. Обаче кучетата на Витанов махат недоволно с опашки – индексите на дифузното разпространение растат – клъстарното разпространение се разраства. Внимавайте!

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли ще си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец. Ако сме тарикати, ще тръшнем вълницата преди да е стигнала 3000 случая на ден. Виждате, прогнозата се сбъдна – не сме тарикати. Пък дали сме бравошаровци или помияри, ще видим до 2 седмици. Каквото си го надробим – такова ще си го сърбаме.

ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате – всичко е в челено – къде по-светло, къде по-тъмно. Където е по-тъмно, се пазете вече повечко.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Някои се оплакват, че всеки ден било едно и също. Войната не е концерт по желание или американски екшън филм. Тя си има своите закони. Ако днес има затишие, то е защото утре ще има буря. Скъсвате се да пишете за храбрата украинска армия. Слезте на земята и гледйате реално на нещата. Украинската армия настъпва – къде? Никъде. Окапала се е и води отбранителни сражения. Но докато не побне да настъпва, войната няма да се обърне, нали така. Така, че плацикайте си чувствата на друго място. Това тук е посветено на анализ на реалната ситуация.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Логистичната подготовка за това сражение свърши. Кой се окопал, окопал. Касапницата отново почва.

1. От север.

1.2 Руската армия атакува от някое време първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Линията е полупробита, но някои части от нея се държат. Руснаците се приближават плътно да щурмуват линията. Очаква се линията да бъде пробита съвсем, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега.

1.3 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.4 Словянск е вече в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на западните и северните отбранителни позиции на града. Почна. Същото важи и за Краматорск. Краматорск е заплашен от руското настъпление откъм Северск и Соледар.

Тук се очаква артилерийски обстрел. Но господстващите позиции на полето на боя са тези около Словянск. Тъй, че Краматорск ще остане най-вероятно за края на сражението. Виж артилерийските удари по Словянск и Краматорск нървят с пълна сила.

2. От изток

2.1. Започва атаката на линията Северск – Соледар – Бахмут. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града, с което ще се спука пропагандния балон, че Лисичанск бил последният град, който руската армия ще превземе. Северск е почти паднал, руснаците не влизат в него, защото е в низина и украиннката армия не е изтластана съвсем от височините на запад от града. Въпрос на време. Руският напредък там е бавен.

Ама не можели да го превземат 3 седмици вече Северск. Ама зле били руснаците. Добре, има време да поприказваме и за тева, не случайно ви го пиша. Гледаме – ако храбрата украинска армия изтласка руснаците назад към Лисичанск – добре, руснаците ще има проблеми. Но ако руснаците страхливо превземат Северск, а украинската армия храбро отстъпи към Краматорск, то двете украински дивизии в Словянски Краматорсск ще имат големи проблеми. Гледаме какво ще стане. И да няма юрдешки рев после, моля.

Ще остане Бахмут, който е доста укрепен, но ще замине и той, защото без Бахмут руснаците на могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг.

3. От юг

3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка.

Руснаците струпват сили там и атаката тръгва. Засега руският напредък не е много голям.

Още по на юг е Авдеевка – струпване на украински части непосредствено да Донецк. Направо си плаче да бъде атакувано. Силно укрепени са тези позиции обаче – това са последните остътъци от линиите, които украинците подготвяха 8 години за тази война.

Затова, тук ще стане горещо вероятно едва след като руснаците решат проблема с Бахмут.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. А те искат. Следователно чакаме да предприемат нещо по въпроса. В последнавреме руснаците увеличиха артилерийския обстрел към Кривой рог и Запорожие. Пробив там решава въпроса с обкръжаване на Словянск-Краматорската алгломерация от запад.

С две думи – падне ли Словянск, заминава и Краматорск. Това е линията, която западните аналитици са теглили на своите правителства. Загуби ли Украйна сражението за Краматорската дъга, за Запада ще стане твърде скъпо да я подкрепя. По евтино ще му излезе да се разбере с Русия.

По другите части на фронта

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Писах ви, пиша пак. Ако украинската армия успее да направи успешна контраофанзива тя ще бъде отразена надълго и нашироко тук. Защото руската армия има смазващо артилерийско превъзходство и успешна контраофанзива в такива условия следва де се изучава внимателно.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на укрраинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН СЕДЕМНАДЕСЕТИ. Няма го все още. Интересно – доста украински части са струпани там. Ако не тръгнат напред, руската артилерия полека ще ги разкости. Чакаме атака, защото елитните украински части в района губят войници и то доста бързо. Та чакаме атака със запасняци и много жертви. Украинското командване го знае това и гробищата спешно се разширяват.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Обаче руснаците засилват артилерийския обстрел. Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск. Засега се отслабва отбранителната инфраструктура на града.

Броим.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН СЕДЕМНАДЕСЕТИ

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН СЕДЕМНАДЕСЕТИ.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 17 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Зеленски ще спеши генералите да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. Да видим.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

2. Ще кажете какво става у нас на идеологическия фронт. Знаете – обсъждаме само явления и процеси и не се занимаваме с конкретни хора. Продължаваме с Големият майстор

ГОЛЕМИЯТ МАЙСТОР (ден тридесет и втори)

......Пропагандата отчита не само индивидуалното и масовото съзнание, но също и анатомията на обществото с неговите преплитащи се групи и лоялности. Пропагандата разглежда не само индивида като клетка в социалния организъм, но и като клетка, организирана в социални структури. Натиснете нервния рецептор в желаната точка и ще получите автоматичен отговор от определени членове на социалния организъм....

Имаме социален организам и елементи, ни казва Големият майстор, но е много важно как те са организирани. У нас са организирани по един начин, в Америка – по друг начин, в Русия – по трети начин. За да използваш подходящо тази организация трябва да я познаваш – ако си импортиран отвън, тя няма да ти е ясна и бързо ще се замоташ. А за да я промениш тази организация е все едно да променяш жив организъм – става бавно, трудно и ако нямаш достатъчно знания и опит, сигурно ще сбъркаш. Гледаме ли го това на живо в последните 30-на години. Гледаме го.

Като тръгнете да променяте, ще установите, че само со кротце и со благо няма да стане.

Много големите познавачи ни казват

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и първи)

... Ако ще се изявявате като негодник, ще ви се наложи да се справяте с омразата и негодованието. А, че един ден ще ви се наложи да бъдете негодник, не се и съмнявайте, така, че не се самозаблуждавайте, че след това жертвите ви ще вдигнат рамене и ще кажат „Какво пък толкова“.....

Иначе, накратко казано:

Дон Кихот към Санчо: „Санчо, Санчо, с кроткост и благост много се постига“

Санчо отговоря: „Ами най-великите хора са големи негодници, Ваша Милост. И то всичките“

Всеки има интереси. Ако тръгнете да реорганизирате нещо, ще засегнете много интереси. Трябва да можете да се оправяте с това. Няма да ви бъде простено. Затова добрите хора не стават за политици. Политиката е битка на вълци с големи зъби, които се усмихват широко пред телевизионните камери.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас."