Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 10 август. 

Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 10 август 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Следва пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла. След това смъртността се очаква да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове. А утре се очаква и София-град да се върне в зелената зона. Затова и мерките ще се охлабят. Писах ви – веднага щом някои мерки си изпълнят задачата, те се махат. След като София-град се връща на Етап 1, няма нужда от мерки за Етап 2.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 27. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 306.61 на 100 000. Спада. През тази седмица се очаква спадът да се затвърди и да се засили. Вълницата е прекършена. Точно според прогнозите.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повечeто от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Кюстендил например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона.

Помнете – спазвайте мерките и изчакайте хладнокръвно те да обърнат тренда. Мерките са добре дозирани, налагат се в точния момент и за кратко време. След като дадат резултат и съответните индекси паднат под праговите стойности, мерките се махат. Всичко е ясно и кратко – няма излишно държане на мерки, няма ексцесивни мерки.

Видяхте – за тази вълница мерките бяха наложени точна когато можеше да се спре дифузното разпространение. Спряха дифузното разпространение, потиснаха клъстерното разпространение, вълната бе пречупена и тръгнахме надолу.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата се задъхва. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 131 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.78. Падна под 1.00 Заразата започна отново да се свива. Вълницата грохва. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигаме крупен успех – минаваме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.71

София-град - 0.60

Пловдив - 0.76

Бургас - 0.65

Варна - 0.44

По южните граници

Благоевград - 0.86

Кърджали – 0.82

Смолян - 0.84

Хасково - 0.78

Ямбол – 0.61

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Има леко повишение, но проблеми няма. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата.

Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Навреме наложени, краткотрайни мерки с ясна цел – да спрат дифузното разпространение на вируса. Спряха го. Демонстрира се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 1.4 пъти под критичната стойност. Знаете, че има мерки с цел - да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 131 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2.1 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.6 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.73. Тук – около 1.4 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето вече всички в зелената зона. Точно както бе прогнозирано и точно във времето, което беше прогнозирано. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Пазарджик - 0.86

Перник - 0.62

Плевен - 0.60

Разград - 0.72

Русе - 0.70

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Математиката казва, че можем да продължим смазването и с по-малко мерки. Мерките започват да отслабват. Никой не ви заключи по къщите, никой не ви караше да пускате SMS за да излезете да си купите хляб. Обстановката е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 48

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 10% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1064

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме под 22%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем 100% до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – чупим тренда на заетостта при заетост на леглата 5 до 10 пъти под критичната. И трендът на нарастване се пречупва. Гледайте и се учете, вие които ще дойдете да се занимавате с това след мен.

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 131 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си и дори започват да намаляват. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.

Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

7. Днес – картата на риска. Промени още няма – рано е за тях – мерките захапаха отскоро и сега подриват действията на вируса. Това ще почне да личи и на тая карта след 10-на дни.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Сега сме в период на бавни натрупвания.

Руснаците напредват бавно, но настъплението им не спира. Украинските части са принудени да се оттеглят на нови позиции. Такива все още има, доста е копано и бетонирано в последните 8 години. Но бункерите, колкото и до са много, свършват. И тогава започват бързите изменения.

Сражението за Словянск-Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега. Причината е че Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Докато се чака, си върви артилерийски обстрел на двете украински отбранителни линии. А те са

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Очаква се линията да бъде пробита след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро. Украинската групировка е голяма, сражението ще бъде жестоко.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Акцента отива върху Соледар, тъй като превземането му ще пробие отбранителната линия и ще постави Бахмутската украинска групиронка в тежко положение.

Писах ви, без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят, въпреки, че Бахмут е укрепяван 8 години. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Превземането обаче ще е доста бавен процес. Но руснаците напредват през Покровское.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руската армия вече превзе Пески. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са вече града. Започват битките вътре из кварталите. Много бързо стигнаха руснаците до Авдеевка. Очаквах повече съпротива. Накрая донбаската украинска групировка ще бъде стегната в клещи в Словянк и Краматорск. Украинската армия се опитва да запуши дупката при Пески.

Ако не успее, тежко укрепената Авдеевка ще бъде обкръжена или украинската армия ще трябва да се изтегли оттам. Доста интересно е как ще го продадат това на украинския народ. Виж по-долу какво започнаха да говорят за тъй много пропагандираното контранстъпление при Херсон.

4. От запад

Тук все още движение на фронта и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск.

Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украйна. Има и опит за руско настъпление от север, една от целите на което е прекъсването на тези логистични линии

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Защо контраофанзивата е жизнено важна. Правителствата в западните страни наливат милиарди в Украйна, за да я крепят. Опозицията в тези страни иска да вземе властта. И естествено атакува правителството, че прахосва пари, вместо да решават наболели национални проблеми. Ако няма резултати от помощта, правителството губи позиции. И финансовата помощ може да спре. За да не спре, трябва да се покаже резултат. Контраофанзива. Контраофанзивчица. Контраофанзивченце.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма. Американското правителство каза, че допълнителни Хаймарси няма да праща. Тия стигали. За какво стигат, е въпросът.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Окомплектовката на украинската армия е под 50% от необходимата. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни.

Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Руснаците прехвърлят доста части в това направление. Да не се случи тъй, че вместо украинска контраофанзива към Херсон, да гледаме руска офанзива към Запорожие и Кривой рог. Гледаме и чакаме украинската контраофанзива. От Киев почнаха да говорят обаче, че това било психологическа операция, че никаква контраофанзива не била планирана. Я гледай ти. Пропагандна гола кука! Колко ли български шаранчета се хванаха на тая гола кука.

Няма пък! Чакаме си контраофанзивата.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИ. Няма контраофанзива. Гола кука.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 31 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Чакам да науча името на генерала-юнак, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Много ще ми е интересен, защото ще хвърли войничетата си без окомплектовка и без опит на явна смърт. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата. Май няма да се намери генерал – юнак.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Знаете, че думата, която употребявам е – аматьорщина.

Натовските армии сериозно трябва да се поучат от тази аматьорщина. Ето, това с контраофанзивата срещу Херсон било психологическа операция. Отдавна ви говоря, че тук има лъжливо овчерче, което хвърля голи пропагандни куки. Ама шарани в тая държава много. Кървете барем когато на куката има червейче, не ставайте за смях да кълвете на гола кука.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден четиринадесети)

....... Изкуството на подбора на чиновниците е да се привличат честни хора и да се пропъждат притворните. Да управляваш държавата означава да издигаш достойните. Издигайки достойните, постигаш спокойствие в държавата. Здрави колони се правят от право дърво, достойни чиновници стават прями хора. Правите дървета растат в далечни гори, прямите хора живеят сред простолюдието. Само когато издигаш достойните и изхвърляш притворните, в държавата ще настъпи благоденствие ....

Великата класика си го казва една към едно. Има ли спокойствие и благоденствие в България днес? Няма. Що няма? Я прочетете пак това по-горе. Ей ви една причина. Издигане на достойните, махане на притворните У нас! Леле, како-о-о-о-о! Няма такова нещо. Ами няма спокойствие и благоденствие. Писах ви вчера. Човек не се притеснява от това, че живее бедно. Човек се притеснява, ако не живее спокойно. Затуй и отива да мие чинии на запад.

Ама ще тръгнат да ни критикуват, ако издигаме достойните, не калинките.

Я до видим какво е казал по въпроса оня от Флоренция, чиято статуя стои в сумлака до Галилей

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесет и втори)

...водачът никога не може да се опази от враждебно настроените хора, защото има прекалено много такива......

Но не забравяйте още нещо. Ето ви още един цитат: „...Кой съм аз, че да им казвам как да се държат. Не мога да раздавам заповеди на всички, всъщност търся кой да заповядва на мен...“

Ще кажете кой е този слабак. Ами-иии- шефът на Коза Ностра. Няма нужда да казваш на хората, че разполагаш с власт. Казвай им точно обратното. От действията ти трябва да личи, че разполагаш с власт. Какво е у нас. Хайде малко весело за накрая. Чували сте изказвания от вида: „... Ти мене ли ще ядосваш бе! Аз като пръд-на и Витоша ще съборя“. Като ходите из низините (каето е силно препоръчително за да знаете какво става там), особено извън София, можете да чуете следното определение за елита : „софийската пръд-ня“. Доста синтезирано и хич не е добре.

Низините нямат високо мнение за елита. Това вещае проблеми. Гледа народа – шмръкне юнакът три линии бело, качи се на джипа, попилее го, убие някой и друг нещастно озовал се там, после мама, тати и Ко спасяват кривото дърво. На това му се вика криза. Отиваме към ситуация, в която народът не иска да живее по старому, а пък управляващите и те не могат да управляват по старому. О-п-па-а-а-а, тоя няма го цитираме. Къш, къш, махни се Сатана...!

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук