Кратка информация за пандемията и войната за 02 август 2022 г. бе дадена от математика проф. Николай Витанов. Той обаче направи уговорката, че "най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна".

"Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Има доста добра новина. Мерките дават резултата. Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 19. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

Извънредна ЗАПОВЕД! Нови COVID мерки сковават София

14-дневната заболеваемост днес е 327.32 на 100 000. Има да расте още малко. Очакванията са да започне спад през следващата седмица. Вълницата се очаква да бъде прекършена. Сега вече започвате да разбирате, защо през цялото време я наричах вълница, а не вълна.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повачато от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да да обърнат тренда нарастване към намаляванена заболеваемостта.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата почва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва.

Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 124 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.13.

Числото е над 1.00, обаче стойността спада. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.66

София-град - 0.67

Пловдив - 0.62

Бургас - 0.64

Варна - 0.59

По южните граници

Благоевград - 0.49

Кърджали - 0.88

Смолян - 0.52

Хасково - 0.64

Ямбол – 0.56

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. В няколко, през следващата седмица може да се появи, но за съвсем кратко.

Минаваме добре през вълницата.

За страната, индексът е около 1.6 пъти под критичната стойност. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение още го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 124 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.6 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.60. Тук – около 1.6 пъти под критичната стойност, но започва да я приближава.

Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната.

За сведение - индексите в още няколко области

Перник - 0.48

Плевен - 0.30

Разград - 0.46

Русе - 0.32

Силистра - 0.72

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 59

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Около 12% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1000

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 20%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подполи дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 124 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.

Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

7. Програмистите ми са в почивка. Тъй, че няколко дни ще е без карти. Особени промени по картата за риска няма. Ситуацията зависва в околопиковия регион, цветовете не се променят. Но от другата седмица се очаква рискът да започне да намалява и съответно жълтото по тая карта да започне да расте.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си почна. Срещу двете украински дивизии в Словянск-Краматорската агломерация са концентрирани 2 армейски корпуса. Резултатът е виден – руснаците започнаха да настъпват. Украинските отбранителни позиции да тежка укрепени и бункерирани. Очаква се настъплението да е бавно докато падне Авдеевка или Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега.

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега.

Но разузнавателните спътници засичат концентрация на сили зад фронтовата линия. Което означава, че върви логистиката за настъпателна операция от север. Но засега концентрацията на бойните действия се очаква да е по други направления – изток и юг.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от Север да бъде пробита скоро.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. След това руснаците трябва да придвижат логистиката си на запад, за да почнат атаката на Слволянск и Краматорск от тази посока.

Това ще отнеме време. Логистиката не е малка, а и Бахмут е проблем. Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг.

Донбаст е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тези градове трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка. Руснаците струпват сили там и атаката тръгва.

Засега руският напредък не е много голям. Обаче го има. Украинците трябва да пратят допълнителни части там, за да няма пробив. Това отслабва отбраната на Авдеевка. Тя е силно укрепена, но руснаците няма да търпят такова нещо в тила си.

Та – очакваме интензивни сражения при Бахмут и Авдеевка – не директна атака, а по скоро пробив на фронта около тези градове и обкръжаването им. При Авдеевка руснаците настъпват и положението на украинските части там се влошава.

Руснаците използват масивно тежка и свръхтежка артилерия – от калибър 200 мм нагоре. И двете страни знаят, че падането на Авдевка ще има тежко психологическо влияние върху украинската армия. Това е много тежко фортифициран бивш военен град от съветските времена. Прогнозата обаче е, че ще падне. Тежката руска артилерия се очаква да вземе надмощие.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили впосока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни:

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на чести се подавя. Ако трябва да ви го кажа на непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз.

Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западна оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Значи са недостатъчни.

Западняците могат да смятат. При тях съм учил. Знаят, че трябва да оставят оръжие и за собствените си армии. Ще им трябва с възпираща цел.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива.

Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелнат с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град.

С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.

Броим.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 23 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. Знаете, че смятам, че ще се намери юнак, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

За аматьорщината в пропагандата ще спра да пиша. Гледам, американците взимат някакви мерки. Това е добре. Наливането на пари в мелниците на некачествени специалисти винаги е било съпроводено с проблем с ефективността на пропагандата. Витнаги, значи и сега. Ама сега няма да е така бе, Витанов. Добре, гледаме. Знаете, че знам наизуст Едуард Бърнейс. И други такива.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, зада познаете откъде е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден шести)

......При раздор, умният мъж трябва да е внимателен, за да не бъде унищожен от нищожни хора. Победата е плод на издържливостта и по възможност избягване на открито противоборство.....

Не е Сун Дзъ. По старо е. Но да го приложим към България и настоящата война в Украйна. Великата класика препоръчва прагматичен и внимателен подход, култивиране на издържливостта и избягване на открито противоборство. Култивиранен а издържливостта – икономическа и военна. Довоъръжаване и превъоръжаване на армията. Идат лоши времена, трябва да се помисли за това. Откъде да вземе пример – Швейцария и Тайван. Тайванската армия – 46 въоръжени до зъби бригади, 3 милиона добре тренирани запасняци, тъпката с ракети, самолети и електроника собствено производство. 160 километра вода до континетален Китай. Войната в Украйна е като игра на Не се сърди човече пред това, което може да стане покрай Тайван.

Подготовката за тези неприятни събития изисква някои неща да станат у нас. Какви

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и седми)

...Ако сте човек, натоварен със задача, прекалено неприятна за когото и да било друг, поне я свършете добре....

Неприятните задачи са неприятни, защото често изискват определено ниво на бруталност. Което го няма у нас. Сами виждате – правят си каквото си искат например дрогираните джигити по пътищата, а възмездие няма. Не се прави така. А как? Питаме един от Големите познавачи – дребният човек с голямата шапка, погребан в Дома на инвалидите в Париж ( юрдеците крякат, че съм бил обсебен от Бисмарк. А, чакайте, правете списък сега, от кои съм обсебен.)

... Тайната на дисциплината е, че за да наказвате по-рядко, трябва да наказвате по сурово...“

Това може да ко кажем и като

Закон на Витанов за строгостта и честотата на наказанията: Необходимостта от налагане на наказания е обратно пропрционална на тяхната строгост.

Иначе, накратко казано:

Дон Кихот към Санчо: „Санчо, ще накажа вятърните мерници“

Санчо отговоря: „С копието, Ваша Милост, ще трябва да ги наказвате хиляди пъти, за да имате някакъв успех. Какво ще кажете, да отида да потърся един чувал с барут?“

Санчо знае, как ще стане работата. Чувалът с барут е доста ефективно наказание. Атаката с копие – не е", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук