Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 28 юни 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за пандемията и войната за 28 юни 2022 г.
Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
 
Сега по същество.
Както винаги, първо пандемията, после войната.
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.
 
Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 51.17 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.
Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни след 15 юли, но при едно условие – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се очаква да се засили.
 
На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те много го изтърваха. И се прехвърля и при нас.
Проверка на ситуацията с пандемията днес
 
1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изтърван – има към 10 000 случая вчера. И в Европа модифицираният Омикрон си бушува. В Германия, Франция, Италия, Австрия. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.
 
Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може
да дестабилизирате сценария.
 
Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.
А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?
 
Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 45. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.
 
Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица, че и по-нататък.
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 90 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
 
Да видим числовите доказателства за това.
3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.96.
Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.
3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.
 
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.13
София-град - 0.19
Пловдив - 0.10
Бургас - 0.11
Варна - 0.13
 
По южните граници
Благоевград - 0.08
Кърджали - 0.14
Смолян - 0.22
Хасково - 0.08
Ямбол – 0.14
 
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
 
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.
За страната, индексът е над 7 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни.
 
Ей така, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа. Защо ви пиша за 1000 нови случая на ден, вече трябва да почнете да се сещате.
 
Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 91 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.
 
Какво ни казват индексите. Индекса за страната е над 7 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и в една област по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през област Смолян.
 
По морето
Виждате какво е по морето. Варна - 7 пъти под критичната стойност, Бургас - 9 пъти под критичната стойност.
Стойността за Добрич е 0.16. Тук – 6 пъти под критичната стойност.
Спокойно е. Писах ви - юни ще е спокоен месец. Така и става.
 
Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.
У нас по южните граници обстановката все още е спокойна. Граничните области кротуват. И Индекса в Смолян е най-висок, но и там той е все още над 4 пъти под критичната стойност.
За сведение - индексите в още няколко области
 
Габрово - 0.16
Кюстендил - 0.07
Ловеч - 0.04
Монтана - 0.03
Пазарджик - 0.15
 
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката в страната е спокойна. Виждате обаче, къде има повишение – Габрово и Пазарджик. Тези индекси са кучетата на Витанов, за които много съм ви писал. Ето пред очите ви – където клъстерното разпространение си помисли да се усили, съответното куче на Витанов за областта лае и ранното предупреждение тръгва към съответните служби, които предприемат действия за ограничаване на разпространението. З
Караме нататък.
 
3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
 
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до края на месеца, че и в началото на юли, че и по-нататък.
 
Да ви пиша тук. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната.
 
Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден.
4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря.
 
5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността полека, полека ще расте, но до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.
6. Заключение от проверката - и днес, 91 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
Дифузното разпространение засега е добре угасено.
 
Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юни месец върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи и в началото на юли.
ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.
7. Днес – прогнозната карта за 14 дневната заболеваемост. Както се и очакваше, жълтото започва да намалява. Очаква се да изчезне съвсем.
С ДВЕ ДУМИ
 
1. ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА
2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.
3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.
4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).
 
Сега за войната.
1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.
Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.
Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.
На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.
Така. Сега по същество.
 
2. Битката за Словянск - Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка. Руското настъпление върви полека.
 
1. Приключва битката за Северодонецк – Лисичанск. Това е в заключителна фаза. Северодонецк падна в руски ръце. Лисичанск още не е, но това е въпрос на време.
 
2. Руснаците прехвърлиха достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. З
3. Украинската групировка в Бахмут и Соледар все още не е под много силен натиск.
 
Това ще стане след падането на Лисичанск. Тогава руския натиск ще е по две нправления – Северск – за достигане на Словянск-Краматорск от изток и Бахмут – за достигане на Словянск-Краматорск от юг.
 
4. От север руската армия атакува първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Сидорова падна. Има опаснаст линията да бъде пробита.
 
5. Втората линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка, още не е достигната.
С нейната атака започва решителното сражение в Донбас – сражението за Словянск и Краматорск.
 
6.Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там.
Лисичанск
 
Тук е горещата точка.
Лисичанск е в тежко положение.
 
1.Както очаквах, руснаците го приклещиха от север и от юг, всички пътища са под техен огневи контрол. Боевете са вече в самия град.
2.Загубите на украинските части там са очаква да са жестоки като убити и пленени. Единственият остонал път за отстъпление е този към Северск. Но той е под огневи контрол на руската армия. Очаква се пътят да бъде пресечен и доста голям брой украински войници да попаднат в пълно обкръжение. Мариупол – 3.
 
3. Отбранителната линия рухва.
4. Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли. Може да отиде и август. Двете страни струпват големи сили там.
 
Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.
 
Украинските контраофанзиви
1. Митът, че в западна Украина се подготвя нова армия със западно оръжие, която ще разбие руснаците, го обсъдихме вече. Забравете за тая работа. Войни не се печелят с митове. Войнисе печелят с реални победи на бойното поле.
 
2. Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Те вече не се и крият. Загубата на половин до една батальонна тактическа група на ден не може да продължава вечно. Пиша пак.
3. Независимо от това, дали са прав или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма.
 
4. Контраофанзива в Лисичанск? Че там украинските части са пред пълно обкръжение. Руската армия е в града. Кой бълнува за контраофанзива там? Най-добре е да отстъпват към Северск, доколкото могат.
 
5. Контраофанзивата около Харков.
Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но
украинците пак говорят за контраофанзива. Пиша, каквото съм писал и досега.
Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.
Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.
6. Контраофанзива около Херсон
 
На приказки – арсланска контраофанзива. Ей сега, ей сега ще превземем Херсон. На практика – нищо. Позиционни боеве. Руснаците са много по-близка до Николаев отколкото украинците до Херсон. Логистически и тактически обаче украинската отбрана е добре организирана. От натовски генерали. Руснаците едва ли ще тръгнат директно към Николаев, като решат да тръгнат. По вероятно да ударят Кривой рог и да заобиколят от запад украинските отбранителни линии. Но затова – след месец, месец и нещо.
 
7. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинската хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.
 
3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.
 
У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР
(ден тринадесети)
 
... Съществуват институции които модифицират и променят общественото мнение ...
Та, казва ни големият майстор – има такива институции. В Америка. Тук нещата са все още аматьорски. Нашите институции дето трябва да модифицират и променят общественото мнение нещо не могат да го правят. Пример – една проукраинска пропаганда не може централизирано да се направи като хората. Извод – ами някой трябва да вземе е да ги приведе в ред тези институции. Някой, дето разбира от пропаганда. Кой? Питаме Бисмарк. И той ни казва:
.... Журналистът е човек, който е объркал признанието си....
 
Има ли такива у нас? Витанов мълчи. Но МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ имат некои бележки.
И така, МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четвърти)
 
...Политиката не е изкуството на възможното. Тя е избор между катастрофалното и неприятното....
Тоест, едва ли ще намерите подходящ журналист. Но като слагате някой да върши тая работа, гледайте да се отървете само с неприятности и да няма катастрофи.
 
Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.
 
 
 

Кратка информация за пандемията и войната за 28 юни 2022 г. Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация,...

Публикувахте от Nikolay Vitanov в Понеделник, 27 юни 2022 г.