Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 24 юни 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за пандемията и войната за 24 юни 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е около 41.71 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни, но при едно условие – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се очаква да се засили.

Какъв ни е късметът?

1. За разлика от западна Европа тук угасихме дифузното разпространение преди да махнем мерките.

2. Вече три месеца ефектът от това мъдро действие още се усеща. Вирусът не може да запали дифузното разпространение и заболеваемостта все още е ниска.

3. Поради това ниско ниво, ще има вълна, но тя не се очаква да е много висока. Числа все още няма да пиша, защото знаете – юрдеците, йордеците и маршал-рецензентите от Ганковото кафене само това чакат, за да подхванат отново да учат карпатските мечки на рев.

Насилваме ли си обаче късмета? Отговорът е - ДА. Вместо да пазим „Синьо лято“ и да си караме кефа, ние го подлагаме на изпитания. Очаквах ли това – ДА. Затова ви писах, че „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до 15 юли, а след това още 30 дни – АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТ ЧУЖБИНА. ВНАСЯ НИ СЕ ДОСТА ОТ ЧУЖБИНА.

Пиша си аз – пазете „Синьо лято“, но си знам какво ще стане. Ако ви го напиша, юрдешко – рецензентският рев ще почне. Така, че сещайте се сами. И се пазете.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изтърван – има над 10 000 случая вчера. И в Европа модифицираният Омикрон си бушува. В Германия има 120 000 нови случая, във Франция – около 80 000, Италия – над 50 000, Австрия – над 10 000. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може

да дестабилизирате сценария.

ОТНОВО ГОЛЕМИ БУКВИ - АКО СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО, МОЖЕ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТЕ СЦЕНАРИЯ.

Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 41. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

14-дневната заболеваемост днес 41.71 на 100 000. Дестабилизация на „Синьо лято“ - при 150 на 100 000. Сценарият е стабилен и ще остане такъв през тази седмица.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 87 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.95.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.12

София-град - 0.17

Пловдив - 0.09

Бургас - 0.12

Варна - 0.14

По южните граници

Благоевград - 0.08

Кърджали - 0.04

Смолян - 0.14

Хасково - 0.05

Ямбол – 0.09

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 8 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни.

Ей така, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 87 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е над 8 пъти под критичната стойност. Има повишен индекса в големите градове и в една област по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна - 7 пъти под критичната стойност, Бургас - 8 пъти под критичната стойност.

Стойността за Добрич е 0.10. Тук – 10 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви - юни ще е спокоен месец. така и става.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

У нас по южните граници обстановката все още е спокойна. Граничните области кротуват. Ива повишение на индекса в Смолян, но и там той е все още 7 пъти под критичната стойност.

За сведение - индексите в още няколко области

Пазарджик - 0.04

Перник - 0.09

Плевен - 0.06

Разград - 0.04

Русе - 0.06

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката в страната е спокойна. Налице е повишение на индекса в Габрово. Там клъстерното разпространение набира скорост.

Габровци, добре е да сте внимателни. Тая работа няма с усиленото клъстерно разпространение няма да спре. Пазете се! Мерки няма, вашето здраве е във вашите ръце.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до края на месеца, че и в началоно на юли, че и по-нататък.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото

6. Заключение от проверката - и днес, 87 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юни месец върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи и в началото на юли.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата за риска. Все още всичко е зелено. Има повишение на случаите, но няма развито клъстерно разпространение никъде, тъй че се смята, че рискът е все още малък за да

се сменят цветове.

Очакванията са полека да се движим в посока повишаване на заболеваемостта. Тъй, че, да се радваме, докато всичко е в зелената зона.

С ДВЕ ДУМИ

1. ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

2. Битката за Словянск - Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка. Ще се чуе, когато се изпълнят следните неща:

1. Приключи битката за Северодонецк – Лисичанск. Това е в заключителна фаза.

2. Руснаците прехвърлят достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. За това трябва време и налична техника, доста от която е ангажирана при Северодонецк и Лисичанск.

3. Украинската групировка в Бахмут и Соледар бъде поставена в тежко положение. Тук много не се чува какво става, но руската армия напредва полека към Бахмут. Тук ще има тежки сражения, защото падне ли Бахмут, едно, че украинската групировка в Словянск-Краматорск ще остане без защита от юг, но и ще се раздвижи положението в района на Донецк, където украинската групировка в Авдеевка ще попадне в неприятна ситуация.

4. Руснаците успеят да превземат Краснополие и това им позволи да ускорят струпването та техника за атака на Словянск и Краматорск.

Двете украински отбранителни линии засега държат.

Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии - линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок.

Знаете, че според мен Словянск и Краматорск са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани (което ще познаем по излизането на руската армия на втората линия Новониколаевка - Глубокоя Макатиха - Селезньовка), трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат атакувани и от юг.

Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут.

Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там.

Северодонецк – Лисичанск

Тук е горещата точка. Северодонецк е в котел, както отдавна бе предвидено. В котела са и курбанясаните войничета. Руската армия вече е вътре в завода „Азот“. Очакваме сценарий Мариупол – 2. Време е да почнат да се появяват съобщения за големи украински загуби там и голям брой пленени. На украинската армия е заповядано да отстъпи. Накъде – не е ясно – то няма накъде от Северодонецк. От Лисичанск – също – там котелът също хлопна и всички пътища са под огневи контрол на руската армия. И тук се очакват големи украинско загуби.

Само да напомня – преди доста време ви писах, че Манщайн би изтеглил тези войски и бе укрепил с тях големите градове. Украинските генерали обаче разчитаха на строените 8 години под ръководството на НАТО отбранителни линии. Ето – отбранителната линия покрай Северодонецк и Лисичанск е на път да замине. Както ви беше предсказано. Юрдек – генералите и рецензент-фелдмаршалите от кафенето мълчат. Но аз добре помня, как ревяхте срещу мен, като ви писах, че това ще стане. От всичките линии остана нещо покрай Бахмут и покрай Донецк – Авдеевка. Полската армия да се гласи да нахлува в Украина. То май отива на Рибентроп – Молотов 2.

Следващият котел ще е при Лисичанск. Това ви писах. Котелът е налице. Руснаците отрязват града от север и от юг, настъплението им продължава, всички пътища са под техен огневи контрол. Ако е вярно, че украинските части там имат заповед за отстъпление, то загубите им ще са много тежки. Да ви пиша ли сега пак за Манщайн. Хайде няма.

Руснаците затвориха котлето при град Золотое. И там се чакат много убити и пленници.

Виждате какво става - руснаците продължават да обкръжават и разбиват парче по парче, въпреки, че като численост са по-малко.

Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Украинските контраофанзиви

Контраофанзива в Северодонецк – пълно фиаско. Това и очаквахме. Питах аз защо се курбанявсат войничета там, а юрдеците и рецензентите от кафенето ревяха, както каква поетът, гороломно срещу мен. Планините се пропукаха от този рев. И какво сега – заповед за отстъпление. Ако има накъде.

Помните какво ви писах нали - след падането на Лисичанск следват Верхнекаменка, Северск и Кривая Лука, с което руската армия ще излезе на подстъпите на агломерацията Словянск – Краматорск от източната страна. Решителното сражение за Донбас наближава.

Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но

украинците гласят нова контраофанзива. Струпват жива сила.

Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника и парират опитите да се саздадат условия за контраофанзива.

Да видим какво ще излезе.

За необходимостта от укрепване на Харков мисля да спра да пиша вече. Оставям ви на юрдек-генералите и рецензент-фелдмаршалите да ви обясняват, колко непревземаем е Харков. По някое време, сами ще се сетите, че доста съм писал, че тоя град трябвада се укрепи допълнително. Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Контраофанзива около Херсон

Тук украинската отбрана е грамотно организирана и може да опитат контраофанзиви. Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Приказки много – резултати – нула. По точно – нищо, умножено по нула. Какъв е украинският късмет тук - руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса. Докато не свърши битката за Донбас.

Нов момент ви писах, че има. Интересно, как ще бъде обяснено на украинския народ, че западната част на страната трябва да бъде „пазена“ от полски войски, след като искането на руснаците преди войната беше автономия на Донбас В РАМКИТЕ НА УКРАЙНА.

Пак да пиша. Вече става ясно от стратегическа гледна точка, че Украйна е на път да загуби сражението за Краматорската дъга. Така Донбас заминава и на дневен ред излизат Харков и Одеса. Ако нещата бъдат оставени така, се очакват големи териториални загуби за Украйна. Какво може да предотврати това? Старият трик от Втората световна война – разполагане на натовски войски в западна Украйна. Подготовката за това се вижда, човек като погледне какво става в Полша. Въпросът е полската армия като влезе в Украина, кога ще излезе. И дали ще излезе. Ей така, мърморя си на себе си, но вие позапомняйте какво си мърморя.

3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.

У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР

(ден дeiejr)

... Менталният инструментариум на индивида се състои от набор от оценки върху повечето от нещата свързани с ежедневния му физически и ментален живот. Тези оценки, които влияят върху поведението му не са толкова резултат от изследвания или логическа дедукция, а са много повече догматични оценки, възприети от родителите, учителите и неговите социални, икономически и други лидери. ...

Кратък коментар – виждате защо проукраинската пропаганда не успява. Първо – тя не може да бутне оценките, вследствие на родители и учители, които не са антируски. Второ – социалните, икономическите и други лидери никак не са единни по въпроса. Много ясно, че при това положение пътят на каруцата е един – в калта.

Виждате, че Големият майстор набляга на ролята на учителите. Хайде тук нещо от Бисмарк

... Нация, която има училищата, има бъдещето ...

Тоест, казва Бисмарк, ако допуснете някой друг да ви командва какво да се учи в училищата, губите бъдещето си. Защото, както е казал Големият майстор, наученото в училище е в инструментариума от оценки, които определят поведението на човека. С думи прости – като ви превърнат в помияр в училище, трудно ще станете расов пес после.

Искате да коментирам българската политика. Добре, ще пиша по нещичко от време на време, но по особен начин. Няма да коментирам личности, ще коментирам политически похвати и действия. Основа на това ще са коментарите на МНОГО ГОЛЕМИЯ ПОЗНАВАЧ.

И така, МНОГО ГОЛЕМИЯТ ПОЗНАВАЧ (ден първи)

...Жестоките, предателски и безбожни дела увеличават престижа на нов управляващ в една страна, в която човечността, доверието и религията отдавна са престанали да упражняват някаква власт....

Така. Представете си страна, в която човечността, доверието и религията не струват нищо. Лесно е да си представите такава страна, нали така. Идва нов управляващ. Трябва да е жесток, предателски, безбожен и подъл, за да натрупа авторитет. Ако не – няма да натрупа. И бързо ще падне от власт. Защо така? Защото има много, които искат да му вземат властта. Милостивите, честни, богобоязливи иискрени политици са обречени в тази страна. И бързо ги отсвирват. Нали така.

Ако ви харесват коментари в такъв стил, ще продължа. За да разберете политиката, трябвада поднавате тъмната и страна. А тя е много - много тъмна.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас

Кратка информация за пандемията и войната за 24 юни 2022 г. Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация,...

Публикувахте от Nikolay Vitanov в Петък, 24 юни 2022 г.