Математикът проф. Николай Витанов разкри какво се случва в българската политика и как се развива войната Русия-Украйна. Редом с това той даде и кратка информация за ситуацията с коронавируса в Българи.

"На сцената на българската политика: Кукленото шоу. След сватбата вчера, днес очакваме обяснения как бракът е по любов, а не по сметка. Колко бракът е по любов се разбра в предизборната кампания, а и след това.

Проф. Витанов: Размахват се мечове във властта, а до часове ще има сватба, изгодна за 5 човека ВИДЕО

Браковете по сметка държат, докато сметката на единия почне да не излиза. А с разщъкването на министрите, кривината на сметките ще започне да се увеличава.

Зад сцената: Даймио-господари с извадени мечове и падащи глави. Вчера бяха уволнени всички заместник-министри. Като си помисли човек – логично.

Даймио-господарят Радев си изтегля самураите и не иска да ги предоставя в служба на двата клана, които почнаха да управляват страната. Вероятно същото е станало и с политическите кабинети към министрите.

Очаква се падането на глави на по-дребни даймио-господари да продължи. Но това са дребни сценки в сравнение със сценката, която идва, а тя е – Голямата секира – бюджет с 3% дефицит. Тук ще има яростни сблъсъци и се очаква народът да бъде ударен. С което любовта към правителството още повече ще намалее.

Не забравяйте какво съм ви писал. Големите коалиции (коалициите между първите две политически сили) винаги водят до загуба на избиратели и от двете политически сили. Тъй, че когато кривината на сметките за брака по сметка се увеличи, полека ще започнат раздорите между младоженците.

И както винаги, ще се чуват гласовете на тези, които печелят от този брак. Кравичката ще вика – Му-у-у-у, а козичката се приглася – ме-е-е-е. И тъй ще върви кукленото шоу, докато зад сцената ще хвърчат драми и мръсно бельо. Туй е то нашенската политика в момента.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 27 от Големият юруш. Лятната част на Големия юруш е по-интересна, но е съвсем според прогонозите.

Юрушът продължава да е запецнал. Според разчетите за първия месец на юруша, украинската армия трябва да е заела 324 квадратни километра. Нищо такова няма.

Още няколко дни и руснаците ще постигнат целта си, а тя беше – запек на юруша през първия месец, със съпътстващо смилане на една трета от юрушната групировка.

Опитът за юруш на фронта покрай Угредар и Орехово продължава. Неуспешно. Както много отдавна съм ви писал – когато системата „Таракан“ срещне плътни отбранителни линии, тя гърми. Загубите на украинската армия растат по план, че даже почнаха и да надхвърлят плана.

Знаете прогнозата ми – 30 000 безвъзвратни загуби за първия месец на юруша, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронираи машини. Даже загубите в техника се преизпълняват.

Големият юруш все още е в състояние на запек. Юрушната групировка намалява. През следващия месец се очаква да замине втората трета от нея. Не знам дали останаха 15 бригади за концентриран удар на малка площ. Гледаме.

Засега – при Бахмут – нищо, в Запаражска област – нищо, на север – нищо. С една дума – запек.

Запекът се оитва да се компенсира с пропаганда. Юруш нямало. Няма, няма – то се вижда

Аматьорщината е голяма. Интересно, фактчекерчетата дали ще обявят за фейк нюз това, че за да избегне мобилизация, един млад украинец се ожени за баба си. Това показва истинското състояние на нещата.

А у нас състоянието на нещата се вижда и от автобуса. Пътувам вчера, а двама младежи зад мен не ме виждат и си говорят, какво ще правят, ако решат да ги пратят на фронта. И двамата единодушно стигнаха до заключението, че трябва да бягат от държавата и че няма за какво да ходят на война.

Е, ами това е положението. То говори много. От дивана сме яростни поддържници на Украйна, готови сме да шкембепльоскаме на жълтите павета, но като опре ножът до шията – беж, беж и дим да ни няма.

Точно според прогнозата на Витанов. И да не се забравя възможността, че като не можете да избягате, може да се ожените за баба си. Да подскажа още една модерна възможност – можете да се ожените и за дядо си. Но това все пак е опасно – може и да не признаят брака ви и да се нахендрите.

И тъй, чакаме си Големият юруш по същество. Дали надеждите ни са говежди, ще се разбере около 11 юли.

Караме нататък

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 24)

Ако войната е част от политиката, пише Клаузевиц, то тя има и характеристиките на политиката. Въпросът е в това, дали при съставянето на военните планове, политическата гледна точка трябва да отстъпи на чисто военната или пък военната гледна точка трябва да се подчини на политическата?

Подчинението на политическата гледна точка на военната такава е безсмислено, пише Клаузевиц. Политиката е разумът, а войната е оръдието, а не обратното.

Тогава, казва ни Клаузевиц, висшата гледна точка при ръководството на войната, от която трябва да излизат главните ръководни линии може да бъде само политическата гледна точка.

Сумирано в едно изречание, пише Клаузевиц, военното изкуство, разглеждано от висшата гледна точка става политика, но поритика, която не пише ноти, а води сражения.

Крякан фон Юрдековиц или Юрдек фон Крякановиц (как беше вече забравих) се отитва да ни убеди колко остарял е Клаузевиц ( и колко глупав е Витанов, че ви занимава с него). Е, сега, Витанов е грозен и глупав и си знае Клаузевиц, когото е изучавал в ябанджийско.

А Клаузевиц ни обяснява защо руснаците водят войната, както я водят. Политиката връзва ръцете на военните да разкажат играта на украинската инфраструктура. Това е положението.

Същото е и от другата страна. Големият юруш е безмислен и ще доведе само до смилането на юрушната групировка с последствие намаляване на пушечното месо. Обаче има външнополитически съобръжения и Украйна я тикат да прави голям юруш. Дали сме ви всичка необходимо, им казват, къде ни е Големият юруш.

Всъщност Щатите искат да се измъкнат от украинското блато, в което затънаха, че това отслабва позициите им в Тихия океан. Затова, като привърши пушечното месо в Украйна и не се намери ново пушечно месо, ще се предложи договорняк. Украйна ще бъде разкъсана и това ще ни бъде представено като велика победа. Но, ние, водени от Клаузевиц, да формулираме

Закон на Витанов: Гледай политиката, за да разбереш войната.

Прилагаме закона на Витанов към българската политика и участието в тая война. Главна задача на новото правителство е да дава повече помощ на Украйна. За наша сметка. Какво ни казва политиката за тоз начин на действие. Казва ни го англосаксонската доктрина:

Намери глупак да ти реализира интересите за собствена сметка.

Инсталираш си значи правителство и почваш да цедиш. Навел си ги, къде ще ходят. Но-о-о, който може си може. Няма какво да се сърдим на американците. Те си гледат интереса.

А българският Магарий ще го наритват. Ще дава и ще го нариват. Ще дава и ще го наритват. Тъй, че гответе се за сценката с къчовете от Кукленото шоу. Където ще ви наритват и ще ви обяснават, че това не са къчове, а милувки.

Добре, да спрем с добрия стар Клаузевиц дотук за днес.

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 317 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 421 дни.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук