Вторият важен опонент на САЩ след „Ислямска държава“ е Иран. Американският президент Доналд Тръмп ще се опита да изтласка Иран от Сирия. Това каза в арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от "Фокус".
Според него Йордания се превръща в посредник на САЩ по отношение на конфликта в Сирия. „Ако до този момент Барак Обама предпочиташе макар и внимателно директната намеса, т.е. постепенно се увеличаваха американските военнослужещи в отделни части в региона – било то в Ирак или Сирия, то сега Доналд Тръмп се опитва да прехвърля част от тези директни ангажименти или на държави, които до този момент или са били в съюзнически, или партньорски взаимоотношения.

На първо място, виждаме взаимодействието с Русия, или Йордания, която се появи в Астана на заседание на техническата комисия. Всъщност, появата на Йордания може да се тълкува като американско посредничество“, коментира проф. Чуков. Той каза още, че след Астана подготовката за преговорите за Сирия в Женева са в пълен ходи и започва вече да се говори за политика. Споразумението в Астана до голяма степен има ефект. Вече се чертае конституцията на Сирия, разпределят се представителствата на опозицията, което е един съвсем нов етап в развитието на кризата, допълни арабистът.